Όσοι οδηγούν υπό την επήρεια κάνναβης, έχουν διπλάσιο κίνδυνο για ατύχημα

Οι οδηγοί που βρίσκονται υπό την επίδραση κάνναβης, κινδυνεύουν σε διπλάσιο βαθμό να εμπλακούν σε σοβαρό και πιθανώς θανατηφόρο ατύχημα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν η χρήση της κάνναβης έχει γίνει τις τελευταίες τρεις ώρες πριν από την οδήγηση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Νταλουζί στη Νέα Σκωτία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Άσμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη “Γκάρντιαν”, επισήμαναν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ο οδηγός είναι κάτω των 35 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) εννέα δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες πάνω στο θέμα, οι οποίες αφορούν περισσότερους από 49.000 ανθρώπους. Οι οδηγοί που είχαν εμπλακεί στα δυστυχήματα, είχαν δώσει δείγματα αίματος ή είχαν παραδεχτεί ότι είχαν καπνίσει προηγουμένως τη ναρκωτική ουσία.

Οι ερευνητές, πάντως, δεν διευκρίνισαν πόση ποσότητα από την τετραϋδροκαναβιδόλη, το ενεργό συστατικό της κάνναβης, χρειάζεται να πάρει ένας οδηγός για να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δική του ζωή και των άλλων. Η κάνναβη εξάλλου μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λιγότερα σοβαρά αυτοκινητιστικά ατυχήματα, αν και η καναδική μελέτη εστίασε στα πιο σοβαρά.

Δείτε επίσης