Απόκριες 2012: 17ο Καρναβάλι Μεγαλόπολης

Σήμερα το βράδυ ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο ”17ο Καρναβάλι Μεγαλόπολης”, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που στηρίζεται στο μεράκι, τον εθελοντισμό και τη δημιουργικότητα των κατοίκων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Σήμερα Τσικνοπέμπτη, ”Παρωδία Γάμου” στις 7.00 μ.μ., στη κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης. Η γαμήλια πομπή θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από το ΚΑΠΗ και θα καταλήξει στη κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης όπου θα τελεστεί το ”μυστήριο” και θα ακολουθήσει η γαμήλια δεξίωση με ζωντανή μουσική από τα ”Παιδιά της Μεγαλόπολης” και πλούσιους μεζέδες και κρασί.

Επίσης, σήμερα, από τις 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Λεονταρίου, οι ψησταριές θα ανάψουν για το παραδοσιακό τσίκνισμα με μεζέδες και άφθονο κρασί συνοδεία μουσικής.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με το γνωστό σόου ”Μεγαλόπολη έχεις ταλέντο!” στις 7:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η Μαρία Ηλιάκη και ο Νίκος Μουτσινάς θα παρουσιάσουν τα ”ταλέντα της πόλης”.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί ανοίγει τις πύλες της η Καρναβαλούπολη, στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης που μεταμορφώνεται σε μαγικό λιβάδι περιμένει τους μικρούς να παίξουν και να διασκεδάσουν ανάμεσα σε λουλούδια, νεράιδες, ζώα, ξωτικά και τους ήρωες των παραμυθιών.

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο γυμναστήριο του γυμνασίου Μεγαλόπολης ”Πάρτι – Junior Master Chef”. Από τις 6.30 το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μασκαρευτείτε και προετοιμαστείτε για master chef δοκιμασίες!

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, η Καρναβαλούπολη στις 11.00 το πρωί, θα υποδεχθεί τις ομάδες των σχολείων που θα διαγωνιστούν σε παιχνίδια ευστροφίας, δεξιοτήτων, γνώσεων και σε παραδοσιακά παιχνίδια.

Το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου, στην σκεπαστή πλατεία Πολυβίου αναβιώνει το έθιμο ανάμματος φωτιάς. Τα μέλη του ΚΑΠΗ θα στήσουν την κουζίνα τους και θα σερβίρουν παραδοσιακό βραστό, μακαρόνια, ζεστές τηγανίτες, για να θυμίσουν στους παλιούς και να γνωρίσουν στους νεότερους τα έθιμα του τόπου. Οι εκπρόσωποι των χωριών του δήμου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, θα παρουσιάσουν τον τόπο τους και θα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακά προϊόντα, σπιτικά φαγητά και γλυκίσματα. Το χορό θα ανοίξει ο Χορευτικός Όμιλος Μεγαλόπολης και θα ακολουθήσει πατροπαράδοτο ολονύκτιο γλέντι με δημοτική μουσική.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη παρέλαση από άρματα, μασκαράτες, και εκατοντάδες παρέες καρναβαλιστών που θα πορευθεί κατά μήκος των οδών Κολοκοτρώνη και Παπαναστασίου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική από ”Τα παιδιά της Μεγαλόπολης”.

Μετά το τέλος της συναυλίας, πομπή καρναβαλιστών με αναμμένες δάδες θα συνοδεύσουν τον Καρνάβαλο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου θα παραδοθεί στην πυρά και τα πυροτεχνήματα θα κάνουν την νύχτα μέρα.

Οι εκδηλώσεις και η διασκέδαση συνεχίζονται το ίδιο βράδυ από τις 7.30 στην Κεντρική πλατεία Καρύταινας. Μια μεγάλη φωτιά θα ανάψει στη πλατεία του χωριού και γύρω της θα στηθεί αποκριάτικο γλέντι με μουσική, τραγούδι, χορό, μεζέδες και παραδοσιακό τσουκαλόκαυτο.

Το 17ο Καρναβάλι Μεγαλόπολης ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζοντας τα κούλουμα στο Δυρράχι από τις 11.00 το πρωί. Καρναβαλιστές ξεκινούν από τις γειτονιές, περιφέρονται στο χωριό και καταλήγουν στη πλατεία Λίθαρο όπου γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου και ο καρναβαλιστής παπάς με σκωπτικό χαρακτήρα σχολιάζει τα ευτράπελα της περασμένης χρονιάς. Στη συνέχεια ακολουθεί παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες.

Η Μεγαλόπολη έχει βάλει τα γιορτινά της και σας περιμένει να πάρετε μέρος στην κεφάτη παρέα των καρναβαλιστών. Λοιπόν, φορέστε τις μάσκες σας κι ελάτε να απολαύσετε το μεγαλύτερο Αρκαδικό καρναβάλι.

Δείτε επίσης