Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ελληνικά σπίτια

Ο Γιάννης σκέφτεται να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, αλλά η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθιστώντας δύσκολη μια επένδυση εγκατάστασης θερμομονωτικών κουφωμάτων ή ηλιακών συλλεκτών.

Σήμερα, ίσως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Πολύ σύντομα, όμως, θα μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα πιο εύκολα, ψάχνοντας για τις καλύτερες δυνατές τιμές σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 1100 υποψήφιων προμηθευτών και εμπόρων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς; Μέσω του προγράμματος “Χτίζοντας το μέλλον”, το οποίο μετά από κάποιες καθυστερήσεις, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιώργος Αγερίδης (σ.σ. το πρόγραμμα, που αναμένεται να καλύψει στην πρώτη φάση -διάρκειας δύο χρόνων- περίπου 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ).

Όχι επιδότηση, αλλά μεγάλες εκπτώσεις, σε σχέση με τις τιμές της αγοράς

“Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία δεν δίνει επιδότηση σε κανέναν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, που θα βοηθάει τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή εμπορικών καταστημάτων να έρθουν σε επαφή με την κατασκευαστική βιομηχανία και τους προμηθευτές και εγκαταστάτες π.χ. μόνωσης ή κουφωμάτων, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από οποιαδήποτε έκπτωση. Μάλιστα, ακολούθως θα γίνεται και δωρεάν έλεγχος της εφαρμογής. Ήδη, έχουμε εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 1000 μέλη, αλλά και με 80 ανεξάρτητες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι, με το που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, θα υπάρχουν σε αυτή περίπου 1100 έμποροι, προμηθευτές και εγκαταστάτες” υπογράμμισε ο κ.Αγερίδης.

Όπως διευκρίνισε, οι προμηθευτές θα ωφελούνται με τη σειρά τους από τη δωρεάν προβολή (διαφήμιση) που θα λαμβάνουν χάρη στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ήδη, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα διανεμηθούν στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις αυτοκόλλητα και αφίσες, ενώ θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) προς τις ιστοσελίδες τους, μέσω του site (σάιτ) του προγράμματος.

Στην ίδια ιστοσελίδα, που θα είναι προσβάσιμη πληκτρολογώντας τον τίτλο του προγράμματος με λατινικούς χαρακτήρες, θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ενημέρωση για βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.

21 δισ. ευρώ για ενεργειακές επεμβάσεις, 70 δισ. για κάλυψη ενεργειακών αναγκών

Σύμφωνα με τον κ.Αγερίδη, μέχρι το 2020, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν στην ελληνική αγορά 21 δισ. ευρώ για ενεργειακές επεμβάσεις στον κτiριακό τομέα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 70 δισ. Ευρώ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν, ωστόσο, πολλά από τα οποία εξελίσσονται υπό την ευθύνη του ΚΑΠΕ, αναμένεται να υπάρξει χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, χάρη στην οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 7 δισ.

80 προτάσεις για τα 60 εκατ. ευρώ του προγράμματος βιοκλιματικής αναβάθμισης δημόσιων ανοιχτών χώρων

Στο μεταξύ, σε 80 ανήλθαν -σύμφωνα με τον κ.Αγερίδη- οι προτάσεις που κατατέθηκαν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου (λήξη της παραταθείσας προθεσμίας) για την υπαγωγή στο πρόγραμμα “Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων”, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Οι προτάσεις προέρχονταν κυρίως από δήμους, αλλά και από τέσσερα ΑΕΙ και ΤΕΙ. “Η αξιολόγηση των προτάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου εντός διμήνου από σήμερα” σύμφωνα με τον κ.Αγερίδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι στόχος του προγράμματος δεν είναι να καταλήξει σε απλές αναπλάσεις πλατειών, αλλά σε πραγματικές βιοκλιματικές αναβαθμίσεις, γι’ αυτό και δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις σχετικές μελέτες των υποψηφίων.

Έτοιμη εντός διετίας η πρώτη “πράσινη” αστική γειτονιά της Αθήνας

Το 2013 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρότυπη “πράσινη” (ενεργειακά) γειτονιά, που δημιουργείται πιλοτικά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Αττικής. Θα αναβαθμιστούν τέσσερις πολυκατοικίες με 16 διαμερίσματα η κάθε μία. Σύμφωνα με τον κ.Αγερίδη, το ενδιαφέρον των εταιρειών για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μεγάλο, ενώ οι παρεμβάσεις στην πρώτη πολυκατοικία έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η εξωτερική θερμομόνωση.

Πρόκειται για πιλοτική επιδεικτική δράση του ΥΠΕΚΑ, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται επίσης στο ΕΠΠΕΡΑΑ και σχεδιάστηκε/εποπτεύεται από το ΚΑΠΕ. Πέραν της θερμομόνωσης, οι παρεμβάσεις στα κτίρια είναι ποικίλες, συμπεριλαμβανόμενης της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και της βαφής με ψυχρά χρώματα, που ευνοούν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τον Μάρτιο η προκήρυξη για τα ενεργειακά … ευφυή μουσεία και τα “πράσινα” νησιά

Σε έναν μήνα από σήμερα, εξάλλου, το Μάρτιο, αναμένεται να προκηρυχθεί και το έργο για τις πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και τετραετούς διάρκειας.

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για την προκήρυξη του έργου των Ενεργειακά Ευφυών Μουσείων. Το τελευταίο αυτό πρόγραμμα, το οποίο δεν θα συμπεριλάβει αρχαιολογικά μουσεία, αλλά θεματικά, έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμπεριλάβει περίπου 10 με 15 μουσεία μέχρι το 2015.

Παράταση ως 19/3 για τα πράσινα δώματα

Παράταση μέχρι τις 19 Μαρτίου έχει λάβει η προθεσμία υποβολής προτάσεων και για το πρόγραμμα “Πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια”, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, στο οποίο υπολογίζεται -σύμφωνα με τον κ.Αγερίδη- ότι θα μπορούσαν να υπαχθούν, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, μέχρι και 50-60 κτίρια. Ερωτηθείς αν η κρίση θα επηρεάσει την πορεία των προγραμμάτων γενικά, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτά είναι κατά 100% χρηματοδοτούμενα.

Την Παρασκευή, ο κ.Αγερίδης θα μιλήσει σε εκδήλωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό σε περίοδο κρίσης, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκθέσεων Infacoma και Energy Tech, στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι: Helexpo, ΤΕΕ Κ.Μακεδονίας, ΚΑΠΕ, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων ΑΠΘ και το περιοδικό «Κτίριο»

Δείτε επίσης