Ανύπανδρες μητέρες οι μισές Αμερικανίδες κάτω των 30 ετών

Περισσότερα από τα μισά μωρά που κάνουν Αμερικανίδες κάτω των 30 ετών γεννιούνται εκτός γάμου. Κάποτε περιορισμένη στα φτωχά στρώματα και στις μειονότητες, η μητρότητα χωρίς γάμο ήταν κάτι ασύνηθες στη μεσαία τάξη. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η μεγαλύτερη αύξηση έχει σημειωθεί ανάμεσα σε λευκές γυναίκες, στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, οι οποίες έχουν κάποια μόρφωση, αλλά όχι πτυχίο πανεπιστημίου, σύμφωνα με το Child Trends, ένα ερευνητικό κέντρο στην Ουάσιγκτον που ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία.

Ανάμεσα στις μητέρες όλων των ηλικιών, η πλειοψηφία – το 59% το 2009 – ήταν παντρεμένες όταν έκαναν παιδιά. Αλλά η αύξηση στις γεννήσεις εκτός γάμου ανάμεσα σε πιο νέες γυναίκες – σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στις ΗΠΑ γεννιούνται από μητέρες κάτω των 30 ετών – είναι ένα σύμβολο της αλλαγής στα οικογενειακά ήθη.

Μια ομάδα του πληθυσμού αντιστέκεται ακόμη σε αυτή την τάση: οι απόφοιτοι πανεπιστημίων, το συντριπτικό ποσοστό των οποίων παντρεύονται προτού κάνουν παιδιά. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του γάμου περιορίζονται όλο και περισσότερο σε ανθρώπους με μεγαλύτερη μόρφωση.

«Ο γάμος έχει γίνει ένα είδος πολυτελείας», λέει στους New York Times ο Φρανκ Φίρστενμπεργκ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Η αλλαγή έχει επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών. Οι ερευνητές βρίσκουν ότι παιδιά που γεννιούνται από ανύπανδρες μητέρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να ζήσουν στη φτώχεια, να έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο ή να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Δείτε επίσης