Η δίαιτα μειώνει το μεταβολισμό

Η άποψη ότι η μείωση των θερμίδων οδηγεί σε συνεχή απώλεια κιλών είναι μύθος. Στην πραγματικότητα, καθώς περνάει ο καιρός η μείωση των θερμίδων μας αδυνατίζει με ολοένα βραδύτερο ρυθμό ώσπου τελικά, έπειτα από 3 χρόνια, παύει εντελώς να υπάρχει. Μύθος είναι επίσης πως, αν κάποιος κόψει από το ημερήσιο διαιτολόγιό του μόλις 100 θερμίδες, θα χάσει μέσα σε έξι μήνες 3 κιλά. Το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί ένα έτος για να χάσει αυτά τα κιλά – και αν συνεχίσει να τρώει 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, στα τρία χρόνια θα πάψει εντελώς να αδυνατίζει.

«Χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες αυτόν τον χρυσό κανόνα του αδυνατίσματος και αποδεικνύεται εντελώς λανθασμένος», λέει ο δρ Κέβιν Χαλ, από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη & Νεφρικών Νόσων (NIDKD) των ΗΠΑ. «Αυτό οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις μεταβολικές αλλαγές που εκδηλώνονται όταν ένας άνθρωπος αλλάζει τη διατροφή του. Όταν μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται – και όσο αδυνατίζεις, τόσο πιο αργός γίνεται, ώσπου κάποια στιγμή φτάνει σε ένα όριο πέρα από το οποίο το σώμα δεν χάνει άλλο βάρος».

Στους μύθους ανήκει επίσης η άποψη ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αργό μεταβολισμό, οπότε δεν καίνε εύκολα θερμίδες. Αντιθέτως, όσο πιο παχύς είναι κάποιος, τόσο πιο γρήγορο μεταβολισμό έχει και τόσο περισσότερες καύσεις κάνει, είπε ο δρ Χαλ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο δρ Χαλ ανακοίνωσε ότι το NIDKD δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολογίζει πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στις διαφοροποιήσεις στην πρόσληψη θερμίδων. Αν και το μοντέλο προορίζεται πρωτίστως για γιατρούς, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και απλοί άνθρωποι. Με τη βοήθειά του μπορούν να μάθουν πόσες θερμίδες πρέπει να αφαιρέσουν από το καθημερινό διαιτολόγιό τους ώστε να επιτύχουν την επιθυμητή απώλεια βάρους σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Πόσες θερμίδες χρειάζονται

Παρατίθενται δύο ενδεικτικά παραδείγματα για τις… περικοπές που απαιτούνται για να αδυνατίσει κανείς σε διάστημα 6 μηνών.

Έστω ότι ένα άντρας, ηλικίας 35 ετών, ζυγίζει 90 κιλά και θέλει να χάσει μέσα σε 6 μήνες 15 κιλά. Το μοντέλο υπολογίζει πως για να ζυγίζει σήμερα τόσα κιλά, καταναλώνει 3.167 θερμίδες την ημέρα. Για να αδυνατίσει, πρέπει να τις ελαττώσει στις 2.353, ενώ για να μην ξαναπαχύνει δεν πρέπει να υπερβεί τις 2.741 την ημέρα.

Αντίστοιχα, μια 35χρονη γυναίκα που ζυγίζει 77 κιλά και θέλει να πάει 65, θα πρέπει για τους επόμενους έξι μήνες αντί για τις 2.542 θερμίδες που τρώει σήμερα, να τρώει 1.882 – και για να μην ξαναπαχύνει, δεν πρέπει να υπερβεί τις 2.231.

Δείτε επίσης