Χειρόγραφοι χάρτες φτιαγμένοι με υπομονή και μεράκι

Μια πρωτοποριακή έκθεση με χειρόγραφους χάρτες φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Δημιουργός των πρωτότυπων αυτών χαρτών είναι ο Χάρης Τζίκας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει εγκατασταθεί στην περιοχή της Αγιάς, μια περιοχή μοναδικού κάλλους, από όπου αντλεί και την έμπνευσή του.

Εκεί, γοητευμένος από το περιβάλλον, τη λίμνη Βοιβηίδα (ή Κάρλα) και το θρύλο της πριγκίπισσα Κάρλας, από την οποία πήρε το όνομα της- η πριγκίπισσα αυτή λέγεται ότι ζούσε εκεί παντρεμένη με έναν Βενετσιάνο Φρούραρχο- άρχισε να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί, χάρτες που “ταξιδεύουν” στην εποχή του Μαγγελάνου και των χαρτογράφων του Μεσαίωνα.

Με “όπλα” κίτρινους πάπυρους, τυλιγμένους σε ρολό που ξετυλίγονται σε ένα μεγάλο τραπέζι, χρώματα, έναν μεγεθυντικό φακό, ατέλειωτη υπομονή και ώρες λεπτοδουλειάς, “γράφεται ιστορία”.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΜΠΕ, η αρχή έγινε το 1993, με αφορμή τη γνωριμία με τη γυναίκα του, καθώς αποφάσισε να της κάνει δώρο και να της ζωγραφίσει έναν χάρτη σε ανάμνηση της περιοχής που επισκεπτόταν τακτικά στο Μαυροβούνιο.

Διάλεξε, λοιπόν, την περιοχή και σκιτσάρισε το ανάγλυφο, αποτυπώνοντας ιστορικά μνημεία, μονοπάτια, διαδρομές, καθώς και τη φύση με τα δένδρα, τα φυτά, τα ζώα. Ήταν ένας έγχρωμος χάρτης, ζωγραφισμένος με τέμπερα, σε μεγάλο μέγεθος όσο περίπου οι διαστάσεις μιας πόρτας.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα και ακολούθησε η χαρτογράφηση και άλλων περιοχών, με κεντρικό θέμα τον ορεινό όγκο της Ανατολικής Θεσσαλίας. Συνέχισε με τον Κίσαβο και τη χαρτογράφησης της νότιας πλευρά του (Αγιά, Μεταξοχώρι, Μεγαλόβρυσο, Μελιβοία, κ.ά).

“Με τον Κίσαβο είχα ‘κολλήσει’ και δεν μπορούσα να ξεφύγω, καθώς τα ενδιαφέροντα ήταν πολλά, όπως η ομορφιά της φύσης, τα μονοπάτια που σήμερα είναι βατά και ανοιχτά στον κόσμο, τα μνημεία και κυρίως, την κρυφή του ιστορία στο Μεσαίωνα και στα Βυζαντινά χρόνια με γεγονότα σχεδόν άγνωστα” δηλώνει ο Λαρισαίος χαρτογράφος.

Όσον αφορά στην τεχνική που χρησιμοποιεί, ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, “περίεργη”- κάτι από προσωπική έμπνευση σε συνδυασμό γκραβούρας και μεσαιωνικών χαρτών των Γενοβέζων και των Βενετσιάνων.

“Οι χαρτογραφήσεις”, παρατηρεί, “προϋποθέτουν προσωπική εμπειρία του χώρου, δεν είναι απλά η απεικόνιση του ανάγλυφου μιας περιοχής. Πάνω στους χάρτες τοποθετούνται ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες των παππούδων μας που σήμερα πλέον δεν ζουν. Όλα αυτά προϋποθέτουν μελέτη, μεγάλη βιβλιογραφία και ατέλειωτες ώρες διαβάσματος”.

Ο Χάρης Τζίκας θεωρεί εαυτόν τυχερό που, όπως λέει, από τον πατέρα του, κληρονόμησε μια μεγάλη βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία, πάνω σε ιστορικά και γεωγραφικά θέματα.

“Χρησιμοποιώ τέμπερες και μόλις τελειώσει το σκίτσο, εάν με ικανοποιεί, προσθέτω το χρώμα με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού. Το χρώμα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, γιατί η νερομπογιά εμφανίζει την τάση να απλώνεται. Για να χρωματιστεί μια σκεπή για παράδειγμα, γίνονται τρεις-τέσσερις κινήσεις, κάτι σαν το ψιλοβελονάκι που δούλευαν οι γιαγιάδες μας. Θέλει μεγάλη υπομονή αυτό. Λάθη εδώ και μουτζούρες δεν συγχωρούνται, είναι όπως τα χειρόγραφα στα μοναστήρια όπου όλα πρέπει να γίνουν μονοκονδυλιά” εξηγεί στο ΑΜΠΕ.

Μάλιστα, μετά τη χαρτογράφηση των βουνών και των μονοπατιών, προχωράει και σε ναυτικούς χάρτες των παραλίων, όπου αποτυπώνονται όχι μόνο τοποθεσίες και μνημεία στη γειτονική ξηρά, αλλά και ο βυθός, με σημειωμένα τα βάθη των νερών.

Στο χάρτη για την “παράκτιο Θεσσαλία”, σε σημείωμα στο κάτω του μέρος, με ύφος και ορθογραφία … ανορθογραφίας, “αλά Μπόστ” , μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Το κριμνώδες, το απρόσιτον, η έλιψης φυσικών λιμένων το εκτεθιμένον προς όλους τους ανέμους γεωγραφικό ανάγλιφον των ακτών της Ανατολ. Θεσσαλίας είναι όλα αυτά που την καθιστούν αφιλόξενον δια τους ναυτιλομένους.”.

Βενετσιάνοι, Γενοβέζοι, Καταλανοί, Βυζαντινοί, άγνωστες στιγμές ενός Μεσαίωνα που τα ίχνη του βρίσκονται παντού στην περιοχή, όλα αυτά αναβιώνουν μέχρι τις 2 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου ο Χάρης Τζίκας παρουσιάζει τα έργα του.

Συνολικά εκτίθενται 50 χάρτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε διάστημα 20 ετών, ενώ προηγήθηκαν και πολλά χρόνια έρευνας, καθώς απαιτείται ιστορική γνώση αλλά και επιτόπια μελέτη.

Όπως λέει ο ίδιος, τού δίνει μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι υπάρχει αξιοσημείωτη ανταπόκριση από τον κόσμο-και από τους μαθητές που επισκέπτονται τον εκθεσιακό χώρο- ενώ στις προθέσεις του είναι να κάνει τα δημιουργήματά του δωρεά στον Δήμο Λαρισαίων, προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Έχοντας ολοκληρώσει τον “κύκλο” της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κάρλας και των ακτών, ο Λαρισαίος χαρτογράφος έχει στρέψει πλέον το ενδιαφέρον του σε νησάκια της άγονης γραμμής τόσο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όσο και στα Δωδεκάνησα, που θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα επιτόπιας έρευνας και δημιουργίας.

Δείτε επίσης