Αφιέρωμα στο Σερβικό Κινηματογράφο, από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 8-14 Μαρτίου

Μετά το αφιέρωμα στον Αφρικανικό Κινηματογράφο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα και το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας.

Το αφιέρωμα εστιάζει στη σερβική κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τους σημαντικότερους Σέρβους δημιουργούς τόσο της παλαιότερης όσο και της νεότερης γενιάς.

Στο αφιέρωμα θα παραβρίσκεται ο σκηνοθέτης και πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, Ντάρκο Μπάιτς, ο οποίος αναφέρει σε μήνυμά του: «Ο κινηματογράφος έχει απομείνει ως η τελευταία όαση ελεύθερης σκέψης στην αρένα της παγκοσμιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι’ αυτό μας ενθαρρύνει η δημιουργία ταινιών τόσο με τα κλασικά όσο και τα σύγχρονα μέσα, οι οποίες μέσα από την ποιότητα, την αυτοκριτική και τις γενναίες καλλιτεχνικές λύσεις που προτείνουν, αντιτίθενται στην υβριδική βιομηχανοποιημένη ταινία και την ομοιογενή σκέψη που πλασάρουν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης θα συνεισφέρει θετικά στη συνεργασία των δύο επιτυχημένων κινηματογραφικά ευρωπαϊκών χωρών».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 12 ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν τη νέα αυτή περίοδο της σερβικής ιστορίας, από τις οποίες οι 10 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, διέγραψαν σημαντική πορεία στα διεθνή φεστιβάλ κι έλαβαν πολλές διακρίσεις, σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του σύγχρονου σερβικού κινηματογράφου.

Ενδεικτικά, αναφέρονται ταινίες όπως «Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου», που έκοψε πάνω από 520.000 εισιτήρια στη Σερβία κι αποτέλεσε τη φετινή υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ, και «Τίλβα Ρο», που απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Θα προβληθούν επίσης δύο ντοκιμαντέρ, το πολυβραβευμένο Σίνεμα Κομουνίστο (Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010) και το O Gringo (Darko Bajic, 2011) που συμμετέχει φέτος και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Κορυφαίοι σκηνοθέτες της Σερβίας όπως οι Μίλος Ραντιβόγιεβιτς (1939), Σερτζάν Καράνοβιτς (1945), Γκόραν Μάρκοβιτς (1946), Γκόραν Πασκάλιεβιτς (1947), Ντάρκο Μπάιτς (1955) συνομιλούν με τη νεότερη γενιά Σέρβων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Σερτζάν Ντραγκόγιεβιτς (1963), Ντράγκαν Μπιελόγκρλιτς (1963), Όλεγκ Νόβκοβιτς (1968), Σερτζάν Γκολούμποβιτς (1972), Βλαντιμίρ Πέρισιτς (1976), Στεφάν Αρσένεβιτς (1977), Μίλα Τουράιλιτς (1979), Στέφαν Φιλίποβιτς (1981), Νικόλα Λέζαϊτς (1981), Ντάρκο Λουνγκούλοφ.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες: «Η παγίδα», «Αγάπη και άλλα εγκλήματα», «Η περιοδεία», «Συνηθισμένοι άνθρωποι», «Εδώ κι εκεί», «Ο Αγ. Γεώργιος πυροβολεί τον δράκο», «Ταξίδια του μέλιτος», «Λευκός, Λευκός Κόσμος», «Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου», «Το ξύρισμα».

Δείτε επίσης