Μαθήματα φυσικής σωματιδίων στον «Δημόκριτο», για μαθητές Λυκείου

Μαθητές Λυκείου από διάφορα μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στους χώρους του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και να παρακολουθήσουν «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων» από διακεκριμένους επιστήμονες, στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού των «Master Classes 2012».

Η διοργάνωση των Master Classes ξεκίνησε με αφορμή το παγκόσμιο έτος Φυσικής, το 2005 και έκτοτε συνεχίζεται με επιτυχία σε πάνω από 20 χώρες. Φέτος, 400 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου από όλη την Ελλάδα θα λάβουν συνολικά μέρος σε διεθνείς ημερίδες, που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Συνολικά, την περίοδο από 27 Φεβρουαρίου έως 26 Μαρτίου, περίπου 6.000 μαθητές θα παρακολουθήσουν τις ημερίδες, που θα διοργανωθούν σε 120 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από 28 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές παρακολουθούν πρωινά σεμινάρια, όπου ερευνητές των ιδρυμάτων παρουσιάζουν σύγχρονες θεωρίες και πειράματα στο επιστημονικό πεδίο των στοιχειωδών σωματιδίων. Το απόγευμα, οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες και επεξεργάζονται, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα, που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φυσικής Σωματιδίων (CERN), στη Γενεύη, στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα αυτής της επεξεργασίας συζητιούνται και αναλύονται, κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Στη συνέχεια, τα πέντε έως έξι ιδρύματα από όλη την Ευρώπη, που διοργανώνουν την ημερίδα την ίδια ημέρα, επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με το CERN, το οποίο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα για να βγάλει τα «αποτελέσματα της ημέρας». Ταυτόχρονα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους επιστήμονες του CERN, που διευθύνουν τη συζήτηση. Η ημερίδα ολοκληρώνεται με ένα διαδικτυακό κουίζ.

Την οργάνωση συντονίζει η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group-IPPOG), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών (European Physical Society, EPS). Το ελληνικό τμήμα διοργανώνεται από την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Δείτε επίσης