Το Athens Fringe επιστρέφει ως Live στην Αθήνα

Με καινούριο όνομα αλλά και νέο προσανατολισμό επιστρέφει ανανεωμένο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Athens Fringe. Το γνωστό από τις προηγούμενες διοργανώσεις φεστιβάλ, συνεχίζει, ως “Live” πλέον, να αποτελεί πεδίο έκφρασης και συνάντησης της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ακτιβιστικής δράσης, με το κοινό της πόλης. Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, περφόρμερς και εικαστικοί φιλοδοξούν να κάνουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, να μοιάζει με τεράστια σκηνή. Επιπλέον, η διοργάνωση δεν θα πραγματοποιείται, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, μόνο το καλοκαίρι αλλά δύο φορές τον χρόνο.

“Ο όρος φεστιβάλ και ως λέξη και ως φιλοσοφία, αποπροσανατολίζει. Πλέον, όποιος διοργανώνει ένα διήμερο, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις μπάντες το αποκαλεί φεστιβάλ. Μόνο το Φεστιβάλ Αθηνών έχει δικαίωμα να φέρει το συγκεκριμένο τίτλο. Θέλαμε να διαφοροποιηθούμε και εν τύποις και επί της ουσίας, με την έννοια ότι εξακολουθούμε να έχουμε ακριβώς την ίδια συλλογιστική, της δωρεάν φιλοξενίας καλλιτεχνών, αλλά παράλληλα προσπαθούμε για πρώτη φορά φέτος, να τους δικτυώσουμε σε ένα ευρύτερο σύστημα, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως αποτελούσε επιδίωξη μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον φέτος γίνεται και θεσμικό” ανέφερε ο Γιώργος Νέρης πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού “Σύνθεση”, που έφερε το Fringe στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια.

Μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του , το Athens Fringe Network επιχειρεί από φέτος, να αποτελέσει μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των καλλιτεχνών (forum, blog, ατζέντα, μικρές αγγελίες, online services), δίνοντάς τους τη δυνατότητα παρουσίασης του καλλιτεχνικού τους προφίλ και έργου, δημιουργίας κοινών δράσεων αλλά και συμμετοχής σε open day εκδηλώσεις- συναντήσεις για την καθοδήγηση των μελών από ειδικούς σε όλα τα θέματα παραγωγής, επικοινωνίας, χρηματοδότησης, προώθησης του έργου τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κλπ. Στόχος του δικτύου είναι οι συμμετέχοντες να προβάλουν το έργο τους, να συναντηθούν με το κοινό και με άλλες καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές κοινότητες, να συνεργαστούν με φορείς και να δικτυωθούν με επαγγελματίες του χώρου.

Με το μότο “Small is beautiful”, το φετινό Fringe εξετάζει το ζήτημα των κοινοτήτων, ως μοντέλου δομής και λειτουργίας κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων, με προσεγγίσεις από καλλιτέχνες, ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς ερευνητές και καθηγητές. “Φιλοξενούμε ομάδες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο λειτουργίας, παρακολουθούμε τη δουλειά τους και συζητάμε μαζί τους, ζητώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους υπόλοιπους”, αναφέρει ο Γιώργος Νέρης.

Σε αντίθεση με πέρυσι κεντρικός χώρος διεξαγωγής του Live δεν θα είναι η Τεχνόπολις, της οποίας θα παραχωρηθεί φέτος από τον δήμο στην διοργάνωση μόνο μια αίθουσα (Δ7)δωρεάν. Όλες οι εκδηλώσεις θα “απλωθούν” σε χώρους τέχνης, θέατρα, θερινούς κινηματογράφους (Σινέ Θησείο, Ζέφυρος), bar theatres, δρόμους και πλατείες, ξενοδοχεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ και φέτος, το διώροφο ανοιχτό κόκκινο λεωφορείο του Fringe είναι έτοιμο να διασχίσει και πάλι την πόλη και με το “καλλιτεχνικό του αντάρτικο” να μεταφέρει τον παλμό του ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της.

“Είμαστε υπέρ της κατάληψης του δημόσιου χώρου αλλά με τρόπο συντεταγμένο και ιδεολογικά σαφή”, λέει ο Γιώργος Νέρης.

Στόχος του φετινού Athens Fringe Live είναι η ελεύθερη είσοδος για το κοινό σε όλες τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές του δράσεις, σε όλους τους χώρους και για όλες τις ημέρες.

“Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιχειρούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέρος των εξόδων της διοργάνωσης να καλυφθούν από την συνεισφορά όλων μας (crowd-funding). Μέσω μιας online υπηρεσίας χρηματοδότησης, θα μπορεί ο καθένας να στηρίξει οικονομικά το σύνολο της διοργάνωσης ή της καλλιτεχνικής ομάδας που προτιμά ξεχωριστά” λέει ο Γιώργος Νέρης. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει o ίδιος ταιριάζει και στη φιλοσοφία του Fringe να μην υπάρχει εισιτήριο. Με αυτόν τον τρόπο το κοινό θα έχει την επαφή να “γνωρίσει” το έργο όλο και περισσότερων ομάδων.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος, που εν προκειμένω μεταφράζεται σε 30.000 ευρώ ( από τα οποία τα μισά θα καταβληθούν απευθείας στους καλλιτέχνες και τα άλλα μισά θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών της διοργάνωσης), η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους. Διαφορετικά, θα ισχύσει το ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο (5 ευρώ) με το οποίο το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις δράσεις της ημέρας σε όλους τους χώρους διεξαγωγής.

Για πρώτη φορά φέτος, στη διοργάνωση θα μπορούν πάρουν μέρος και παιδιά ηλικίας 6 εως 12 ετών. Το Fringe Live Junior περιλαμβάνει ποικίλες παιδικές δραστηριότητες καλλιτεχνικού χαρακτήρα, μέσω των οποίων οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να παίξουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τους διοργανωτές, η λίστα των αιτήσεων συμμετοχής ξεπερνούν ήδη τις 100, ενώ παράλληλα η συμμετοχή των εθελοντών είναι εντυπωσιακή. Το τελικό πρόγραμμα του Fringe Live θα ανακοινωθεί τέλη Μαΐου.

Δείτε επίσης