Οι φόροι αυξάνουν τα ατυχήματα

Τις ημέρες που λήγουν οι προθεσμίες για πληρωμή φόρων στην εφορία, αυξάνεται  (περίπου 6%) ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, σύμφωνα με μία καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά φέρνει στο φως μία τέτοια σχέση.  Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ντόναλντ Ρεντελμάγιερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), εξέτασαν τα θανατηφόρα τροχαία που συνέβησαν κατά την περίοδο 1980 – 2009 στις ΗΠΑ και τα συσχέτισαν με τις ημερομηνίες που λήγουν οι προθεσμίες καταβολής των φόρων από τους πολίτες.

Όπως διαπίστωσαν, σε αυτή τη περίοδο των 30 ετών, κατά μέσο όρο 226 άτομα εμπλέκονταν σε θανατηφόρα δυστυχήματα στους δρόμους κατά τη συγκεκριμένη ημέρα που εξέπνεαν οι προθεσμίες της εφορίας. Μόλις μία εβδομάδα πριν την προθεσμία και μία εβδομάδα μετά, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων ήταν κατά 13 μικρότερος κατά μέσο όρο, δηλαδή υπήρχαν περίπου 6% λιγότερα τέτοια περιστατικά ημερησίως. Τις συγκεκριμένες ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κίνδυνος ήταν πιο μεγάλος για τους φορολογούμενους κάτω των 65 ετών, καθώς επίσης για τους επιβάτες και τους πεζούς παρά για τους οδηγούς.

Το στρες προκαλεί αφηρημάδα

Οι ερευνητές, εκτιμούν ότι το στρες που προκαλεί η εκπνοή των φορολογικών προθεσμιών, δημιουργεί ένταση και αφηρημάδα στους οδηγούς, με μοιραία συνέπεια καμιά φορά. Μάλιστα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει παρόλο που κατά τα τελευταία χρόνια έχει γενικευθεί η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (στις ΗΠΑ σήμερα πια περίπου τα τρία τέταρτα των πολιτών στέλνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους) και δεν χρειάζεται οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να οδηγούν βιαστικά μέχρι την εφορία τους ή μέχρι το ταχυδρομείο για να προλάβουν να ταχυδρομήσουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, άλλοι παράγοντες, όπως ο κακός ύπνος την προηγούμενη ημέρα ή η υπερβολική χρήση αλκοόλ από τους φορολογούμενους, μπορεί να συμβάλουν στα μοιραία τροχαία.

Δείτε επίσης