Ιντερνετ και παραδοσιακή δημοσιογραφία

Aλήθεια γνωρίζατε ότι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των Αμερικανών ενημερώνεται για την επικαιρότητα μέσω κινητής συσκευής, και 46% από αυτούς ενημερώνονται μέσω διαδικτύου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα;

Οι διαδικτυακές εφημερίδες ξεπέρασαν τα «αδελφά έντυπα» σε διαφημιστικά έσοδα το 2010, και τα ψηφιακά ΜΜΕ δεν σταμάτησαν έκτοτε να καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον μία από τις τρεις κορυφαίες πηγές ειδήσεων, καταγράφοντας στις ΗΠΑ ένα εντυπωσιακό μερίδιο 27,8% και μειώνοντας ραγδαία την απόσταση από τον παραδοσιακό Τύπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι εφημερίδες διατηρούν προβάδισμα μόνο 1% από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή της είδησης, με το Facebook (59,5%), το Twitter (19,%) και το YouTube (12,%) να ακολουθούν κατά πόδας. Από το 2009, η κίνηση προς ιστοσελίδες με ειδήσεις από την κοινωνική μέσα ενημέρωσης έχει αυξηθεί δραματικά, και το 57% των ενηλίκων που καταναλώνουν ειδήσεις μέσω ψηφιακών συσκευών κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν το Facebook και το Twitter.

Φυσικά, η δημοσιογραφία δεν βρίσκεται υπό διωγμόν- είναι απλώς το μέσο που αλλάζει. Τα social media καθιστούν όλους μας οιονεί πηγές πληροφόρησης, ωστόσο πάντα θα υπάρχει ανάγκη για ποιοτικό ρεπορτάζ που θα βγάλει την είδηση στην επιφάνεια. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο «χωνεύουμε» τις πληροφορίες μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς – και κατά τα φαινόμενα σαφώς προς το καλύτερο.

Τα infographics από το Schools.com παρουσιάζουν πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλληλεπιδρούν με την παραδοσιακή δημοσιογραφία:

 

 

Δείτε επίσης