Κρούσμα “τρελών αγελάδων” στην Καλιφόρνια

To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ) διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές για τα ασφαλή, υγιή βοοειδή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας “επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια”, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. “Ουδέποτε η αγελάδα δεν παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία”. “Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα”, υπογραμμίζει το υπουργείο. “Οι μηχανισμοί μας για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία”.

Το υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις εισαγωγές βοοειδών από τις ΗΠΑ, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις αμερικανικές αρχές της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια.

Την ίδια ώρα στη Νότια Κορέα αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί σε καραντίνα το εισαγόμενο αμερικανικό βοδινό κρέας, μια ενέργεια που ενδεχομένως οδηγήσει στη διακοπή των εισαγωγών.

Δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ήδη πως σταματούν την πώληση βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να εφαρμόσει ειδικά μέτρα στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Καλιφόρνια, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Δείτε επίσης