Το γάλα σόγιας “ασπίδα” για το λιπαρό συκώτι

Το γάλα σόγιας δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή σε χορτοφάγους. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα αποτελεί αποτελεσματική «ασπίδα» ενάντια στην επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.  Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη σόγιας, που εντοπίζεται στο γάλα και στο τόφου, μπορεί να φρενάρει τη συσσώρευση λίπους στα ηπατοκύτταρα. Στα πειράματά τους οι ειδικοί προχώρησαν στην εξέταση του συκωτιού φυσιολογικού βάρους και παχύσαρκων τρωκτικών, τα οποία ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε κανονικό γάλα ή γάλα σόγιας.

Στην περίπτωση των πειραματόζωων με φυσιολογικό βάρος που ακολουθούσαν το πρώτο ή το δεύτερο «μενού» δεν παρατήρησαν διαφορές. Στην περίπτωση, όμως των παχύσαρκων ποντικών οι διαφορές ήταν διακριτές: όσα τρέφονταν με γάλα σόγιας εμφάνιζαν κατά 20% χαμηλότερα επίπεδα συσσωρευμένου λίπους στο συκώτι τους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων – ένας επικίνδυνος για την καρδιά τύπος λιπιδίων του αίματος – εμφάνιζαν επίσης μείωση κατά 20%.

Το λιπαρό συκώτι

Κάτι τέτοιο, εξηγούν οι ερευνητές, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το γάλα σόγιας προσφέρει επαρκή προστασία από από το ενδεχόμενο να γίνει το συκώτι λιπαρό, μια νόσο που συνδέεται με την παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

«Σχεδόν το 1/3 των ενήλικων Αμερικανών πάσχουν από το λιπαρό συκώτι, πολλοί από τους οποίους δεν εμφανίζουν συμπτώματα» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χονγκ Τσεν. «Οταν το λίπος συσσωρεύεται σε ένα όργανο στο οποίο κανονικά δεν πρέπει να γίνεται αυτό, όπως π.χ. το συκώτι, τότε η ζωτική λειτουργία του οργάνου τίθεται σε κίνδυνο» καταλήγει ο ειδικός.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, στην Καλιφόρνια.

Δείτε επίσης