Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τις γενετικές ανωμαλίες

Ο κίνδυνος για γενετικές ανωμαλίες σε μωρά που γεννήθηκαν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται με φυσιολογικές συνθήκες, έδειξε έρευνα από Αυστραλούς ερευνητές.

Η πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας, έδειξε ότι το ρίσκο για τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση είναι 7,2%, σε σύγκριση με 5,8% των ζευγαριών που τεκνοποιούν με φυσιολογικές μεθόδους.

Αλλά όταν το σπερματοζωάριο καταλήγει στο ωάριο με την βοήθεια σύριγγας υπάρχει ένα ποσοστό 9,9 % για πιθανές γενετικές ανωμαλίες.

Η έρευνα ακόμα βρήκε ότι η ταχείας κρυοσυντήρηση των εμβρύων, μείωνε δραστικά το ρίσκο γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένου της εγκεφαλικής παράλυσης και προβλημάτων καρδιάς, ειδικά με την θεραπεία της σύριγγας.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας, το οποίο θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘New England Journal Medicine’ ήταν η ανακάλυψη ότι το ρίσκο μπορεί να τριπλασιαστεί στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ευρέως διαθέσιμες θεραπείες γονιμότητας χαμηλού κόστους -όπως η κιτρική κλομιφαΐνη- για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας στο σπίτι, χωρίς κλινική επίβλεψη.

Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται σε μια εποχή που η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μάικλ Ντέιβις, είπε ότι παρόλο που η πλειοψηφία των γεννήσεων από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν αντιμετώπιζαν κάποιες γενετικές ανωμαλίες, ο στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστούν οι διαφορές μεταξύ διαθέσιμων θεραπειών και να επιτρέψει στα ζευγάρια να πάρουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Δείτε επίσης