Έκθεση με έργα του Βρετανού καλλιτέχνη Πολ Γουόκερ

Η έκθεση Interval που περιλαμβάνει 70 έργα του Βρετανού καλλιτέχνη Πολ Γουόκερ εγκαινιάζεται την Πέμπτη στις 8 το βράδυ στην αίθουσα Stormy (Kακουργιοδικείου 2 & Αθηνάς 17, 1ος όροφος, Μοναστηράκι).

Πρόκειται για εικαστικά και χαρακτικά έργα, αλλά και για άλλες κατασκευές που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στην Ελλάδα από το 1995 ώς και το 2011.

Οι κατασκευές, φτιαγμένες από συνθέσεις τελάρων κόντρα πλακέ επιζωγραφισμένων με τέμπερα, λάδι και κερί, κατέχουν σημαντική θέση και διατρέχουν όλη την έκθεση.

Η σειρά τοξωτοί πίνακες, φτιαγμένοι την περίοδο 1995-96, καθώς και τα έργα που ακολούθησαν, περιεστραμμένα και αναρτημένα με τρόπο ώστε να έχουν το σχήμα διαμαντιού ή ρόμβου, είναι τα πρώτα τελάρα με ιδιαίτερο σχήμα, κατασκευασμένα με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη ζωγραφική.

Οι μονοτυπίες του 2001-02, βασισμένες σε μεμονωμένες λεπτομέρειες ζωγραφικών έργων, ήταν η έμπνευση για τις πρώτες, μεγαλύτερης κλίμακας κατασκευές συναρμοσμένων τελάρων.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών χαρακτικής, μέσο που ενδιαφέρει τον Γουόκερ μάλλον ως πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς, μια ευκαιρία για παρεκτροπή, για διεύρυνση του λεξιλογίου του, με σχέδια βάθους πεδίου, οπτικής απάτης και επαναλαμβανόμενων μοτίβων, παρά ως εργαλείο αναπαραγωγής πολλαπλών αντιτύπων.

Ως καλλιτέχνης, αναγκάστηκε να υιοθετεί κάποιους κανόνες και οδηγούς συμπεριφοράς για τη δουλειά του. Η έκθεση αυτή δεν είναι παρά η αποκάλυψη κρυφών παρεκκλίσεων απ’ αυτούς τους κανόνες.

Ο Πολ Γουόκερ γεννήθηκε το 1960 στη Μεγάλη Βρετανία. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου του Μπέρμιγχαμ (1984 – 1987). Πήρε μάστερ χαρακτικής στο Chelsea School of Art του Λονδίνου (1987 – 1988). Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις κι έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα. Είναι μέλος τού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και από το 1991 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Μέρος των εσόδων της έκθεσης που θα διαρκέσει ώς τις 2 Ιουνίου θα διατεθεί για τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου.

Δείτε επίσης