Ένα διαφορετικό θερινό σχολείο στα Τζουμέρκα

Σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σημαντικού ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τα Τζουμέρκα, θα πραγματοποιηθεί φέτος ένα διαφορετικό θερινό σχολείο, με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το θέμα του θερινού σχολείου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων και το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, από τις 29 Αυγούστου ως 2 Σεπτεμβρίου, είναι: «Τζουμέρκα: Ιστορία, Πολιτισμός και Οικολογία».

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, τα μαθήματα, καθώς και η διαμονή/φιλοξενία των φοιτητών και των διδασκόντων θα πραγματοποιηθούν στο Δασικό Χωριό «Κέδρος» στον Καταρράκτη Άρτας (Τζουμέρκα).

Το θερινό σχολείο, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι η «απάντηση» σε ανάγκες πτυχιούχων και μεταπτυχιακών φοιτητών για ενασχόληση με τις ορεινές κοινωνίες.

 

«Αφετηρία της σκέψης μας ήταν η ανάγκη να γνωρίσουν οι νέοι το χώρο της νότιας Πίνδου (Ασπροπόταμος, Άγραφα, Αργιθέα, Ραδοβύζια Τζουμέρκα). Πρόκειται για μια κορυφογραμμή με πολλή ομορφιά αλλά και ισχυρή ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική παρουσία που ωστόσο έχει μείνει στο περιθώριο. Είναι ένας χώρος ενιαίος, πέρα από τη διοικητική οργάνωση και ως τέτοιο οφείλουμε να τον μελετήσουμε και να τον κατανοήσουμε» επισημαίνει ο κ. Αυδίκος.

Το θερινό σχολείο θα αναδείξει θέματα οργάνωσης του χώρου αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο διοργάνωσης θα επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα (ποτάμια, κτηνοτροφία, δάση, πανηγύρια, θρησκευτικός και ορεινός τουρισμός, κ.λπ.) που θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης.

Οι συμμετέχοντες θα ακούσουν εισηγήσεις από κορυφαίους επιστήμονες. Ωστόσο, πρόθεση των διοργανωτών είναι να συνδεθεί η θεωρία με την πράξη και για το κόγο αυτό όσοι φοιτητές(μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα έχουν ως βασική υποχρέωση να επισκεφτούν ορεινές κοινότητες, στις οποίες θα κάνουν επιτόπια έρευνα.

«Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουν τον ορεινό χώρο και ευελπιστούμε ότι αυτή η διεργασία θα δημιουργήσει στενούς δεσμούς που θα είναι επ’ ωφελεία τόσο της επιστήμης όσο και των ορεινών κοινοτήτων» τονίζει ο κ. Αυδίκος.

«Το θερινό σχολείο αποτελεί μια ελάχιστη προσφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδίως του Τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,στην τοπική κοινωνία. Είναι, κατά μία έννοια, προσπάθεια για υλοποίηση του χαρακτήρα ενός περιφερειακού πανεπιστημίου. Για το λόγο αυτό η οικονομική συνδρομή των συμμετεχόντων είναι ελαχίστη, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να ανακαλύψουν την ‘άγονη’ πατρίδα» συμπληρώνει.

Από τη θεματολογία του διαφορετικού αυτού θερινού σχολείου δεν λείπει η παράδοση, την ιδιαίτερη σημασία της οποίας στην εποχή που διανύουμε τονίζει ο κ. Αυδίκος.

«Στις μέρες μας, που έχει θεριέψει η κοινωνική κρίση, η παράδοση μπορεί να υποστηρίξει τις ανθρώπινες σχέσεις, να υποστηρίξει οικονομικά και ψυχολογικά όσους δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Όσους κλυδωνίζονται ψυχολογικά» λέει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για το θερινό σχολείο είναι η 30η Ιουνίου.

Στα Τζουμέρκα το φυσικό κάλλος συναντά τον πολιτισμό

Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σημαντικού ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος είναι τα Τζουμέρκα. Η γεωγραφική τους θέση,  ως φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, καθώς και τα τοπικά ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα συγκροτούν μια οικιστική και πολιτισμική ενότητα, εντός της οποίας λαμβάνουν χώρα αξιοπρόσεκτα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά, και πολιτισμικά φαινόμενα.

Ειδικά, σήμερα, νεοεμφανιζόμενοι παράγοντες επηρεάζουν και αλληλεπιδρούν άμεσα με τις  τοπικές κοινωνίες, με  αποτέλεσμα τα παραπάνω φαινόμενα να αποκτούν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν προνομιακό χώρο για την εξέταση και τη μελέτη της σχέση πολιτισμού και οικολογίας. Ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου θα εστιάσουν στην αναζήτηση των αιτιακών σχέσεων μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος, της οικολογίας και των κοινωνικών δομών στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης και στη βαθύτερη κατανόηση των διαδικασιών, μέσα από τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες διαχειρίζονται το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον.

 

Δείτε επίσης