Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο “πάει” Σκιάθο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο “φόρτωσε” στις βαλίτσες του συλλογές κι εκπαιδευτικά προγράμματα και ταξίδεψε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Σκιάθο, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά- και όχι μόνο- του νησιού αυτού των Σποράδων να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια δράση του.

Κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Σκιάθος”, οι ιθύνοντες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, που έχει έδρα στην Αθήνα, αποφάσισαν να μεταφέρουν στο νησί τη μουσειοσκευή “Ανακυκλωπράγματα” και τις συλλογές του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

Έτσι, χθες και σήμερα, οι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου επισκέφθηκαν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Στο 1ο Δημοτικό, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από “πρώτο χέρι” για τα προγράμματα του Μουσείου “Το χαρτί και η ανακύκλωσή του” και “Οικόπολις”, ανακαλύπτοντας την αξία και τη χρήση του “άχρηστου” χαρτιού (π.χ. εφημερίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί) και να φτιάξουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί. Στο 2ο Δημοτικό παρουσιάστηκαν τα προγράμματα “Τέχνη από σκουπίδια” και “Ποιος έχει δει τον Κλήφη;”, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για περιβαλλοντικά φαινόμενα τα οποία σημάδεψαν τον πλανήτη μας στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από ένα παιχνίδι στοίχισης και δημιουργίας του χρονοδιαγράμματος του κλίματος της γης (του Κλήφη).

Συνολικά πάνω από 300 παιδιά πήραν μέρος στα προγράμματα.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θεόδωρος Τζούμας, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, από μία ομάδα νέων επιστημόνων.

Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες με κοινωνική συνείδηση και σεβασμό στην ατομικότητά τους.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα κι ένα από τα περίπου 100 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παιδικών Μουσείων HANDS ON! EUROPE.

Η αποστολή του Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Δείτε επίσης