Ασπιρίνη κατά της θρόμβωσης

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι το τελικό στάδιο στο οποίο μπορεί να καταλήξει κάθε σοβαρή καρδιοπάθεια. Η καρδιά διατείνεται, μεγαλώνει και το αίμα μέσα στην καρδιά κινείται αργά, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται θρόμβοι και ειδικότερα μέσα στους κόλπους. Εάν μάλιστα υπάρχει κολπική μαρμαρυγή ή ανεύρυσμα της αριστερής κοιλίας, η πιθανότητα να σχηματιστεί θρόμβος αυξάνει εντυπωσιακά. Η δημιουργία θρόμβου μέσα στην καρδιά ενέχει τον κίνδυνο να αποσπαστεί ένα τμήμα του και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στις αρτηρίες να φτάσει σε μια απ’ αυτές, να σφηνωθεί και να τη φράξει τελείως, με αποτέλεσμα να πάψει να αιματώνεται η περιοχή που αρδεύει με αίμα αυτή η αρτηρία.

Εάν αυτό συμβεί σε μια αρτηρία της καρδιάς, τότε η περιοχή αυτή καταστρέφεται (νεκρώνεται) και τότε μιλάμε για έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Εάν αυτό συμβεί σε αρτηρία του εγκεφάλου, τότε μιλάμε για έμφρακτο του εγκεφάλου, που εκδηλώνεται ως εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε αρτηρίες των ποδιών ή των χεριών, οπότε εκδηλώνεται εικόνα ισχαιμίας ή νέκρωσης της περιοχής στην οποία συνέβη το φράξιμο της αρτηρίας από τον θρόμβο που ξεκίνησε από την καρδιά.

Θρόμβωση, αντιπηκτικά και ασπιρίνη

Για να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβου μέσα στην καρδιά, ο γιατρός χορηγεί αντιπηκτικά φάρμακα, οπότε ο άρρωστος πρέπει να κάνει μια ειδική εξέταση (INR) κατά τακτά διαστήματα προκειμένου να παρακολουθεί την πηκτικότητα του αίματός του.

Όμως μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύεται στο «New England Journal of Medicine» τώρα δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στη μελέτη αυτή χορηγήθηκε ασπιρίνη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και παρατηρήθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντιπηκτικά φάρμακα για την προστασία του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, 2.305 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (περισσότερα για την καρδιακή ανεπάρκεια δείτε εδώ) παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια με θεραπευτική αγωγή με ασπιρίνη 325 mg ημερησίως ή με κλασικά αντιπηκτικά (βαρφαρίνη). Η προφύλαξη από θρομβωτικά εμβολικά επεισόδια ή οι σοβαρές παρενέργειες από τα φάρμακα αυτά, όπως π.χ. αιμορραγίες οργάνων, ήταν περίπου οι ίδιες και για τα δύο αυτά φάρμακα.

Ίδια δηλαδή αποτελεσματικότητα, ίδιες παρενέργειες. Το πρακτικό αυτό συμπέρασμα, δηλαδή η λήψη της ασπιρίνης (325 mg ημερησίως), οδηγεί σε απλούστευση της προληπτικής θεραπείας κατά της θρόμβωσης στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Δείτε επίσης