Tο πρόγραμμα του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Πλούσιο, ενδιαφέρον και για όλα τα γούστα είναι το πρόγραμμα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για τον φετινό Ιούνιο. Περιλαμβάνει Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου, ελληνική όπερα, ρεσιτάλ πιάνου, συναυλία φλαμένγκο από το συγκρότημα Fuel Fandango, χορό από την ομάδα ditto και τη χοροθεατρική ομάδα ΝομάΔες, καθώς επίσης και τις θεατρικές παραστάσεις «Ιφιγένεια εν Όρεμ» του NeilLaBute και Lautréamont – Maldoror Eγκώμιο Mιας Mεταμόρφωση της Bijoux de Kant, αλλά και σεμινάρια σεναρίου και σκηνοθεσίας κινηματογράφου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων έχεις ως εξής:

Στις 2 και 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 2o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στο ΙΜΚ. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν σε όλες τις κατηγορίες του πάνω από 100 ταινίες με 40 πρεμιέρες δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να έρθει σε επαφή με το πιο δημιουργικό κομμάτι της χώρας μας.

Στις 5 Ιουνίου φωνές της Άνοιξης και αγαπημένες μελωδίες, θα μας ξεναγήσουν στην Βιέννη της Οπερέτας και στην Παρισινή Σκηνή. Τραγουδούν  Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη και Δέσποινα Τσουκαλά ενώ στο πιάνο θα είναι ο Μανώλης Παπασηφάκις.

Στις 6 Ιουνίου η ελληνική όπερα «Ιφιγένειας διαδρομή» από την Πειραματική Ομάδα Καλλιτεχνών.

Στις 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου του Σταύρου Λαπαρίδη που περιλαμβάνει την παρουσίαση όλων των σπουδών για πιάνο του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, ο οποίος μουσικά, βρίσκεται μεταξύ παράδοσης και της avantgarde αφήνοντας τον ακροατή να αναρωτιέται για το στυλ του. Επίσης στις 14 Ιουνίου ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη σε έργα Βιβάλντι, Σούμαν και Μπραμς.

Στις 13 Ιουνίου, ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα ισπανικά συγκροτήματα, οι Fuel Fandango θα παρουσιάσουν μια παράσταση με ήχους flamenco σε συνδυασμό με ηλεκτρονική μουσική.

Την Πέμπτη 21 και το Σάββατο 23 Ιουνίου παρουσιάζεται η μουσική πρόταση του Γιώργου Λιάρου «Μη περιμένεις να πνιγώ…», που παντρεύει την ροκ μπάντα RANSACKRAT με ρυθμούς και ήχους παραδοσιακούς. Πειραματίζεται σε τραγούδια Γιάννη Μαρκόπουλου, Νίκου Ζούδιαρη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Loreena McKennitt, Kώστα Τουρνά και αγνώστων καλλιτεχνών της λαϊκής μας παράδοσης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζεται 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου η παράσταση Yasou Aida. Η παράσταση που «εκτόξευσε την Αΐντα στο 2012» και ενθουσίασε τον διεθνή Τύπο στην πρεμιέρα της στο Βερολίνο «κάνει στάση» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η μουσική προσαρμογή της κλασικής όπερας του Βέρντι φέρνει την Αΐντα στη σύγχρονη εποχή ως νεαρή Ελληνίδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από τις 5 έως τις 11 Ιουνίου η παράσταση της Bijoux de Kant, βασισμένη στα «Άσματα του Μαλντορόρ» του Κόμη του Λωτρεαμόν. Μέσα από μια σκηνική εγκατάσταση 300 τετραγωνικών μέτρων και έναν ήρωα που έχει επιλέξει την «αιώνια αϋπνία» ως στάση ζωής, η Bijoux de Kant και ο Κρις Ραντάνοφ διερευνούν τα όρια της συνάντησης ηθοποιού και κειμένου, σε μια απογυμνωμένη θεατρική συνθήκη διαρκούς μεταμόρφωσης.

Από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου ο μονόλογος «Ιφιγένεια Εν Όρεμ» του NeilLaBute από τον Ανδρέα Αραούζο σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Μετά την περιοδεία του στο Κάμντεν του Λονδίνου, την Όπερα της Δαμασκού και το Evry-sur-Seine στο Παρίσι, θα παρουσιαστεί φέτος και στην Αθήνα για 5 παραστάσεις.

Η ομάδα ditto και η χοροθεατρική ομάδα ΝομάΔες ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας δυο έργα για τρεις παραστάσεις στις 14,15 και 16 Ιουνίου.

Στις 20 και 21 Ιουνίου η ομάδα χορού Knockturnallheads παρουσιάζει την παράσταση “Σύνδεσμοι – Ligaments” σε χορογραφία Ζωής Τατόπουλος. Μία παράσταση εμπνευσμένη από το σύνδεσμο, τον ινώδη ιστό που συνδέει τα οστά ενός σώματος. Τόσο η χορογραφία όσο και η ιστορία είναι εμπνευσμένες από το σύνδεσμο, δείχνοντας την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των ανθρώπων να ενωθούν.

Τέλος από τις 19 Ιουνίου και για ένα μήνα θα πραγματοποιηθούν σεμινάριο σεναρίου και σκηνοθεσίας Κινηματογράφου.

Πρόκειται για ένα εντατικό – τεσσάρων εβδομάδων σεμινάριο Κινηματογράφου που προσφέρει γνώσεις αλλά και εμπειρία πάνω στις βασικές αρχές σκηνοθεσίας και σεναρίου και τίτλο: Κάνε το σενάριο σου ταινία. Διδάσκουν ο Βασίλης Μαζωμένος, σκηνοθέτης, μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ο Γιάννης Καραμπίτσος κινηματογραφιστής, Κριτικός κινηματογράφου και Μοντέρ Ιδρυτής του Σχολείου του Σινεμά.

Δείτε επίσης