Εικαστικά έργα της Ίντυ Φέργκουσον στο Μουσείο Μπενάκη

21 μεγάφωνα όλων των διαστάσεων με χαμηλά ντεσιμπέλ αναπαράγουν τραγούδια εμβληματικά της ποπ κουλτούρας από τη δεκαετία του 1960. Δίπλα ένας προτζέκτορας παρουσιάζει ένα ασπρόμαυρο μουσικό σόου με πρωταγωνίστριες «Suprimes». Παραδίπλα πηχυαία γράμματα σχηματίζουν στα αγγλικά τη φράση «Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι: αυτός ο κόσμος μου έχει διδάξει το τίποτα». Πρόκειται για εικόνες από την έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Ίντυ Φέργκουσον που φιλοξενεί από σήμερα στους χώρους του το Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς). Η έκθεση που περιέχει μια επιλογή έργων από το σύνολο της καλλιτεχνικής παραγωγής της καλλιτέχνιδας είναι η φετινή παρουσία στο χώρο των εικαστικών του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Όπως τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης Πάολο Κολόμπο, που συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα για τέσσερις μήνες μέχρι να στηθεί η έκθεση, «θαύμασα τη γραφή της. Είναι σύνθετη και σκληρή σε ορισμένα σημεία, αλλά πάντα ωραία». Η ποπ διάσταση έρχεται σε συνάφεια με την πορεία της Ίντυ Φέργκουσον που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σκηνοθετούσε βίντεο για hip hop μουσικά κομμάτια σε τηλεοπτική εκπομπή των ΗΠΑ, όπου παράλληλα κέρδισε το βραβείο MTV για το καλύτερο μουσικό βίντεο το 1993 για το τραγούδι «Jeremy» των Pearl Jam. Αμέσως μετά από αυτή την περίοδο της ζωής της φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Hunter College. Στην έκθεση ζωγραφικά έργα, κολλάζ, φωτογραφία, με έντονα χρώματα φανερώνουν το προσωπικό στίγμα της καλλιτέχνιδας. Που συνολικά έχει τη μορφή ενός Gesamtkunstwerk, δηλαδή της ολότητας του έργου. Όπως σημειώνεται, το εικαστικό ενδιαφέρον σε αυτή τη δουλειά έγκειται στο γεγονός ότι την καλλιτέχνιδα απασχολούν θεματικές που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του διαλόγου γύρω από τη σύγχρονη τέχνη. Το εύρος των δεξιοτήτων της, η ελευθερία της να χρησιμοποιεί μεγάλη γκάμα μέσων, καθώς και η στάση της απέναντι στην performance ως μέσο έκφρασης καθιστούν τις δημιουργίες της άκρως ενδιαφέρουσες, ευφάνταστες, περιεκτικές, αλλά ταυτόχρονα πολύ ελκυστικές.

Η Ίντυ Φέργκουσον γεννήθηκε στο Σικάγο, όπου παρακολούθησε το Early College Program στο Art Institute όταν ήταν ακόμα στο λύκειο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Washington University, St. Louis το ενδιαφέρον της μοιράστηκε ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Hunter College και για μερικά χρόνια αργότερα εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας σε αίθουσες τέχνης και μουσεία της Νέας Υόρκης, όπου εμπλούτισε τις γνώσεις της, απέκτησε εμπειρία πάνω σε θέματα που αφορούν στην ιστορία της τέχνης. Τα ταξίδια συνέβαλαν στην καλλιτεχνική πορεία της καλλιτέχνιδας. Από το 1993 έως το 1994 έζησε για λίγο στο Los Angeles, μετά το 2007 έζησε στη Βιέννη, ενώ συμμετείχε σε αναρίθμητα εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αυστρία και την Ελλάδα. Εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Βενεζουέλα, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Σήμερα ζει ανάμεσα στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Διάρκεια έως τις 29 Ιουλίου.

Δείτε επίσης