Με Στρίντμπεργκ ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών

ΑΠΟ χθες το δίδυμο από την Ελβετία, «Τσίμερμαν και Ντε Περό», έδωσε τη νότα της έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών με χιούμορ και ποιητική διάθεση με την παράσταση «Hans was Heiri» (διαρκούν έως αύριο Δευτέρα 11 Ιουνίου). Όμως  η θεατρική αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει αύριο με ένα έργο που έρχεται να τιμήσει τον ένα αιώνα που συμπληρώθηκε από τον θάνατο του μεγάλου Σκανδιναβού συγγραφέα  Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Πρόκειται για τη «Δεσποινίδα Τζούλια» που ανεβαίνει στους χώρους της Πειραιώς 260 (κτίριο Δ) σε μετάφραση  Μαργαρίτας Μέλμπεργκ και διασκευή -σκηνοθεσία – πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η δεσποινίδα Τζούλια, ρόλος που ερμηνεύει η Στεφανία Γουλιώτη, είναι μία αστή που την ώρα που στο εξοχικό της σπίτι βρίσκεται στο «πικ» μια γιορτή, δραπετεύει στην κουζίνα. Εκεί βρίσκεται ένας άνδρας (Δημήτρης Λιγνάδης) από το υπηρετικό προσωπικό που θα περάσει μαζί του τις ώρες μέχρι το ξημέρωμα. Η  χημεία μεταξύ τους που τους επιτάσσει να ζήσουν τον έρωτα διαλύεται από τον ταξικό χαρακτήρα που είχε η κοινωνία της εποχής, την ανισότητα των φύλων με συνακόλουθο τον διαφορετικό ψυχισμό.

Όπως και να έχει όταν θα χωρίσουν από αυτήν τη μοιραία συνάντηση θα είναι διαφορετικοί. Το έργο παρουσιάστηκε το 1888  ανατρέποντας πολλά από τα θεατρικά δεδομένα της εποχής του. «Στην παράσταση δεσπόζει το ερώτημα πού βρίσκεται ο άντρας και η γυναίκα». Μ’ άλλα λόγια, η ποίηση και η πραγματικότητα μέσα σ’ αυτά τα δύο σκηνικά όντα, σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Το τρίτο πρόσωπο στο έργο, την αινιγματική υπηρέτρια, ερμηνεύει η Μαρία Πρωτόπαππα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι δημιουργίες της Εύας Νάθενας. Η Ηρώ ντύνει με τη μουσική της την παράσταση.

* Αύριο Δευτέρα το Φεστιβάλ Αθηνών συστήνει στο ελληνικό κοινό το ανερχόμενο ταλέντο του αργεντίνικου θεάτρου, τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Κλαούντιο Τολκασίρ. Πρόκειται για ένα σκηνικό ποίημα με τον υπαινικτικό τίτλο «Τρίτο Σώμα» που ανεβαίνει στο «Από Μηχανής Θέατρο» (οδός Ακαδήμου). Το υλικό του έχει αντληθεί από τα σύγχρονα ανθρώπινα αδιέξοδα, που ο σκηνοθέτης  ανασύρει, με πικρό χιούμορ και αίσθηση του ρυθμού, κρυφές επιθυμίες, ψέματα και ενοχές. Αυτό το εγχείρημα μεταφέρουν  επί σκηνής πέντε πρόσωπα που μοιράζονται τέσσερις διαφορετικούς χώρους. Η παράσταση παρουσιάζεται στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Δείτε επίσης