Στάχτη έγιναν 2.000 αρχεία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

2.000 φωτογραφικά έργα που ανήκουν στη συλλογή του Kρατικού Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη έγιναν τροφή για την πυρά. Και δεν πρόκειται για κάποια έκτακτη είδηση, η φωτιά κατέκαψε τις φωτογραφίες στις 2 Μαΐου. Σύμφωνα με την επιστολή που κοινοποιήθηκε από 19 φωτογράφους –μεταξύ των οποίων συνεργάτες και δωρητές του μουσείου– με αποδέκτες το Μουσείο Φωτογραφίας,  τη νύχτα 2 προς 3 Μαΐου 2012 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αποθήκη της εταιρίας Ορφέας Βεϊνόγλου, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πάνω από 2.000 φωτογραφικά έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Τα καταστραφέντα έργα, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, αποτελούσαν σχεδόν το σύνολο της σύγχρονης συλλογής του μουσείου (από το 1970 και εντεύθεν). «Η απώλεια αυτή αποτελεί, όπως βέβαια αντιλαμβάνεστε, βαρύτατο πλήγμα τόσο για την ιστορία όσο και την τέχνη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Η μόνιμη συλλογή σύγχρονης φωτογραφίας του ιδρύματος που έχετε την τιμή να προεδρεύετε ήταν όχι μόνο μοναδική στη χώρα μας, αλλά και κυριολεκτικά αναντικατάστατη. Επιπλέον, η συλλογή αυτή συγκεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου χάρη στη γενναιοδωρία φωτογράφων οι οποίοι είτε δώρισαν έργα τους στο μουσείο είτε τα παραχώρησαν έναντι καθαρά συμβολικού τιμήματος». Για τα έργα που κάηκαν (ανήκαν σε 250 δημιουργούς) σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου Φωτογραφίας «βρίσκονται όλα καταλογογραφημένα σε χαμηλή ανάλυση με ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές στα αρχεία του μουσείου».

Παράλληλα, μετά το πόρισμα της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως «το μουσείο από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το συμβάν και μέχρι πρότινος βρισκόταν σε ανεύρεση τρόπων οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης του εγχειρήματος».

Δείτε επίσης