Ένα «μεγάλο παλάτι» γεύσεων στην Αθήνα

Σε καιρό κρίσης, το «μεγάλο παλάτι» (αυτό είναι το όνομά του) στο κέντρο της Αθήνας με το χρυσό στέμμα για έμβλημα και το μπλε ρουά να κυριαρχεί, κάνει σίγουρα εντύπωση. Πρόκειται για επιχείρηση εστίασης, έναν πολυχώρο γεύσεων, για να τρως και να νιώθεις βασιλιάς, χωρίς να απαιτείται να έχεις βασιλική περιουσία. Εμπνευστές και δημιουργοί μία οικογένεια, πατέρας και γιος, που μπορεί να ξεχωρίζει αλλά πάντως, δεν χωρίζει τους πελάτες σε έχοντες και μη, αν και βρίσκεται σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του κέντρου.

Όπως εξηγεί ο 28χρονος Ηλίας στο ΑΜΠΕ είναι ένα κατάστημα γρήγορου αλλά καλού φαγητού που απευθύνεται κυρίως στον εργαζόμενο και τον χαμηλόμισθο του κέντρου της Αθήνας, που δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στη νοοτροπία του Κολωνακίου να χρειάζεται 20 και 25 ευρώ το άτομο για φάει. «Ακούσαμε τι θέλει ο κόσμος. Δεν ήρθαμε να επιβάλουμε εμείς τη δική μας κουλτούρα, όπως ήταν σύνηθες στην περιοχή του Κολωνακίου» τονίζει.

Έχει τα πάντα, όλα τα είδη σφολιάτας, κουλουράκια, σάντουιτς, σουβλάκι, γύρο, σούβλα, μαγειρεμένο φαγητό, salad bar, καφέδες και γλυκά. Όλα φρέσκα και πεντανόστιμα. Κι ακόμα πιο «νόστιμες» οι τιμές. Με ένα ευρώ μπορείς να πιεις ό,τι καφέ θέλεις, ένα ευρώ θα δώσεις και για ένα χορταστικό κομμάτι κέικ, ένα ευρώ κοστίζει κι ένας φρεσκότατος χυμός.

Αυτό το «ένα ευρώ» είναι η καλύτερη διαφήμιση του μαγαζιού. Συχνά, άνθρωποι που εργάζονται στο κέντρο λένε μεταξύ τους θα πάω στον «ένα ευρώ». Σε χαμηλές τιμές κυμαίνονται και τα μαγειρεμένα πιάτα, αφού μπορείς να φας κάθε μέρα μουσακά, παστίτσιο, γεμιστά, κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι και όχι μόνο, με 5,5 ευρώ.

Πώς όμως μπορούν να κρατούν τις τιμές τόσο χαμηλές; Όπως απαντά ο Ηλίας στο ΑΜΠΕ, έδωσαν από την πρώτη στιγμή σημασία στην ποσότητα που πωλείται. Την ίδια στιγμή κάθε τους κίνηση ήταν εκ των προτέρων πολύ καλά μελετημένη, όπως το γεγονός ότι εισάγουν μόνοι τους καφέ, αγόρασαν δικές τους μηχανές οπότε δεν δίνουν λογαριασμό σε καμία εταιρεία για την κατανάλωση. Εξάλλου, ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες του κόσμου δεν λείπουν οι προσφορές, όπως αυτή για τους χυμούς, λόγω καλοκαιριού.

Δεν είναι νέοι στον χώρο. Ήταν ήδη μέτοχοι σε καφετέριες που σερβίρουν και ελαφρύ φαγητό (π.χ. σαλάτα) σε Ελβετία και Νέα Υόρκη, πριν αποφασίσουν το 2008, πολύ πριν γίνει αντιληπτή η κρίση στους πολλούς, να προσφέρουν φτηνό, αλλά ποιοτικό φαγητό στον εργαζόμενο του κέντρου της Αθήνας. Το μαγαζί πήρε τελικά σάρκα και οστά στα τέλη του 2010 εν μέσω κρίσης.

Όμως, δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές που κάνουν εντύπωση. Το προσωπικό με άψογη συμπεριφορά και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος. Πρόκειται για μία μεγάλη σάλα εστίασης, από τις μεγαλύτερες στο κέντρο της Αθήνας, με το ταβάνι βαμμένο μπλε ρουά για να «θυμίζει ουρανό και να αγαλλιάζεις λίγο», όπως λέει στο ΑΜΠΕ ο Ηλίας, διακοσμημένο με αναγεννησιακά θέματα που κοσμούν παλάτια της Γαλλίας. Εντυπωσιακός και ο χώρος δουλειάς του πατέρα του Ηλία, το γραφείο του δηλαδή, που βρίσκεται ανάμεσα στα τραπέζια για τους πελάτες. Μία ξύλινη τραπεζαρία με σκαλίσματα και καρέκλες με μπλε βελούδο.

Το ίδιο ξεχωριστή και η εμφάνιση του μεγαλύτερου σε ηλικία ιδιοκτήτη με ιδιαίτερες ενδυματολογικές επιλογές, καθόλου τυχαίο ίσως ότι υπήρξε στο παρελθόν, όπως ο ίδιος είπε στο ΑΜΠΕ, συνεργάτης του σχεδιαστή μόδας Gianni Versace, χωρίς όμως διάθεση να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού όπως πρόσθεσε αμέσως, αυτό που έχει σημασία γι αυτόν είναι το κατάστημα και η φιλοσοφία του. Ο γιος του πάντως, τονίζει με καμάρι, πως ο πατέρας του είναι η βιτρίνα του καταστήματος και πως ό,τι έχει φτιάξει έως τώρα ήταν πρωτοποριακό.

«Όλοι μέσα μας νιώθουμε και λίγο βασιλιάδες» λέει στο ΑΜΠΕ ο Ηλίας έχοντας συνειδητοποιήσει όμως, πλήρως ότι όποιος επιλέγει το «μεγάλο παλάτι» πληρώνει από το υστέρημα του, είτε είναι υπάλληλος εμπορικού καταστήματος που θα δώσει το ένα ευρώ για τον καφέ, είτε δικηγόρος που θα δώσει τα πέντε ευρώ για το φαγητό».

Δείτε επίσης