Βρέθηκε το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας;

Σάλο έχει προκαλέσει μια επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου της Πάντοβα, που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του Journal of Sexual Medicine. Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών όχι μόνο υπάρχει σαφή γενετική προδιάθεση στους άντρες για ομοφυλοφιλία (κάτι που δεν συμβαίνει στις γυναίκες), αλλά οι μανάδες και οι θείες των ομοφυλόφιλων αντρών είναι και πιο ελκυστικές σεξουαλικά και κάνουν περισσότερα παιδιά. Ως αντιστάθμιση, λένε οι ερευνητές, στην «χασούρα».

Πολλοί πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία (και ειδικά η αντρική) είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, και πράγματι, οι στατιστικές σχέσεις το επιβεβαιώνουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κληρονομική ομοφυλοφιλία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τη  μητέρα. Όταν ένας άνδρας είναι γκέι, οι συγγενείς από την πλευρά της μητέρας έχουν αυξημένη πιθανότητα να είναι ομοερωτικοί, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους συγγενείς από την πλευρά του πατέρα. (Περισσότερα για το gay γονίδιο δείτε εδώ).

Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστημονικές έρευνες του Αντρέα Καμπέριο από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία έχουν διαπιστώσει πως οι μητέρες και θείες (από την πλευρά της μάνας) των ομοφυλόφιλων αντρών έχουν πολύ περισσότερα παιδιά από ότι, αντίστοιχα, οι συγγενείς των στρέιτ αντρών.

Γεγονός που έχει οδηγήσει στην διατύπωση της θεωρίας της «ισορροπίας επιλογής» (balancing selection hypothesis) σύμφωνα με την οποία η φύση προνοεί να κάνει πιο σεξουαλικά δραστήριες και πιο καρπερές τις γυναίκες που κουβαλούν το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας.

Το gay γονίδιο

Μια νέα έρευνα όμως, από την ίδια ομάδα, σε 161 γυναίκες συγγενείς ομοφυλόφιλων αντρών έρχεται να ανατρέψει αυτή την υπόθεση. Η ύπαρξη του gay γονιδίου δεν κάνει τις γυναίκες αυτές να ελκύονται περισσότερο από τους άντρες, αλλά τους άντρες να τις θεωρούν πιο ελκυστικές σεξουαλικές.

Συγκεκριμένα οι μάνες και οι θείες των gay αντρών είναι πιο καρπερές, έχουν λιγότερα γυναικολογικά προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο εξωστρεφείς, πιο αστείες και πιο χαλαρές.

«Με άλλα λόγια, είναι τέλειες για ένα αρσενικό», δηλώνει σχετικά ο Δρ. Καμπέριο. Κάτι που σημαίνει ότι έχει την επιλογή να προσελκύσουν και να διαλέξουν τα καλύτερα αρσενικά και να κάνουν μαζί τους περισσότερα παιδιά.

Δείτε επίσης