Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Στο Ίλιον η έναρξη

«Παιδεία, συνεργασία και αποκέντρωση» είναι το τρίπτυχο που διέπει το φετινό πρόγραμμα «Δράση εκτός Έδρας» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Πρόκειται για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής εκστρατείας του Συλλόγου που εμπνεύσθηκε και εγκαινίασε το 2008 ο τότε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Χρήστος Λαμπράκης. Βασικός άξονας του προγράμματος είναι όπως σημειώνεται «η μέριμνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, που προαπαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή και την τέχνη». Ενώ έχει ως στόχο να προσεγγίσει τους νέους, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται, να τους προσφέρει ευκαιρίες άμεσης επαφής με τη μουσική και τους μουσικούς, να διακρίνει τους πλέον ταλαντούχους από αυτούς και να τους προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζονται για την εξέλιξή τους.

Στην εποχή μας, που η χώρα χειμάζεται από ανυπέρβλητα προβλήματα, ο ρόλος αυτών των δράσεων αποκτά μία επιτακτική διάσταση. Αυτόν τον παράγοντα εξήρε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλων της Μουσικής» Πάνος Δημαράς λέγοντας: «Η συνένωση των δυνάμεων, ατομικών και συλλογικών, καθώς και η σύμπραξη μεταξύ φορέων είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί αποτελεσματικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία. Ειδικότερα αυτή την εποχή, που όλοι και όλα δοκιμάζονται στον τόπο μας».

Τρεις «δεσμίδες» εκδηλώσεων καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αύριο 21 Ιουνίου, περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα που έγινε πραγματικότητα με τη σύμπραξη πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα. Σε ένα ιδιαίτερο χώρο, τον Πύργο της Βασιλίσσης στο Ίλιον, θα γίνει η έναρξη του προγράμματος. Πρόκειται για ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα κτίρια γοτθικού ρυθμού που υπάρχουν στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην περιοχή που η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας, η Αμαλία, θέλησε να δημιουργήσει ένα πρότυπο γεωργικό κέντρο. Το κτίριο, που προϋπήρχε, διαμορφώθηκε σε βασιλικό κατάλυμα το 1854. Το σχέδιο, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Boulanger, μιμείται, σε μικρογραφία, τον πύργο Hohen Schwangau όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Παρά το ότι το οίκημα όπως και το κτήμα περιήλθε στην περιουσία του Δημοσίου μετά την έξωση του Όθωνα, αλλάζοντας χρήσεις οι κάτοικοι της περιοχής εξακολούθησαν να το ονομάζουν «Πύργο της Βασιλίσσης».

Αύριο, Πέμπτη, μπροστά από την παραμυθένια είσοδο του κτιρίου θα δώσουν το «παρών» τα νιάτα. Συγκεκριμένα η Καμεράτα Junior-Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και η Παιδική Χορωδία «Rosarte» θα ερμηνεύσουν μικρά αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, ορχηστρικά ταγκό, μπλουζ, μελωδίες από γνωστές όπερες, μιούζικαλ και μουσικά παραμύθια. Συνολικά, στη σκηνή, που θα στηθεί ειδικά για την εκδήλωση, συμμετέχουν πάνω από 100 παιδιά, από 5 έως 22 ετών.

Ο επόμενος σταθμός των «Δράσεων» είναι ο αρχαίος ομφαλός της Γης, οι Δελφοί, με ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδηλώσεων ενταγμένο στις φετινές εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις «Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις», που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου υπό τη μορφή Art Campus (καλλιτεχνική κατασκήνωση). Σε αυτό το εξαήμερο πρόγραμμα 23 σπουδαστές δέκα ωδείων από ισάριθμες ελληνικές πόλεις νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν με τα μέλη της Καμεράτα – Junior, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν master classes (πιάνου, οργάνων ορχήστρας και μουσικής δωματίου), μουσικά εργαστήρια, προβολές διδακτικού περιεχομένου με τη συμμετοχή διακεκριμένων μουσικολόγων. Επίσης τον επόμενο μήνα ο Σύλλογος διοργανώνει για πρώτη φορά «Συναυλίες εκτός έδρας» με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Τσελίκα. Πρόκειται για το γκαλά όπερας με τίτλο «Από την Κάρμεν στην Τραβιάτα» που ντύνουν με τη φωνή τους τρεις νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, που σπούδασαν με υποτροφία του Συλλόγου και σήμερα κάνουν καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό: η Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), η Ινές Ζήκου (μεσόφωνος) και ο Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος). Τα αγαπημένα μουσικά έργα θα ξεχυθούν σε σημεία ιδιαίτερης ομορφιάς και ιστορικότητας: στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας (21 Ιουλίου), στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων (22 Ιουλίου) και στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο της Σπάρτης (25 Ιουλίου). Όπως είπε σχετικά με τις παραπάνω συναυλίες ο Πάνος Δημαράς: «Αποτελούν έναν από τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου», που όπως συνέχισε, επιχειρεί να «συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της περιφέρειας, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους φιλοξενούμενους σε αυτές, να απολαύσουν επιλεγμένα μουσικά έργα και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου». Παρούσα στη χθεσινή παρουσίαση ήταν η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η οποία στην ομιλία της χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” για δύο λόγους, «επειδή ενισχύει το έργο των Ελλήνων νέων μουσικών και επειδή ξεφεύγουμε από το αθηνοκεντρικό πρότυπο, το οποίο χαρακτηρίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά σε μεγάλο φάσμα, ενώ ενισχύουμε την περιφέρεια χρησιμοποιώντας τη δημιουργία και τον πολιτισμό».

Δείτε επίσης