Η λιδοκαΐνη ανακουφίζει από το τσίμπημα της τσούχτρας

Σας τσίμπησε τσούχτρα (μέδουσα) στη θάλασσα; Δεν είναι τραγικό αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ δυσάρεστο άλλωστε με το τσίμπημα έχετε μέσα σας το δηλητήριο της τσούχτρας. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το τσίμπημα μιας τσούχτρας. Ξίδι, μαγειρική σόδα, πάγος και πολλά άλλα (ανάμεσα στα οποία η αμμωνία που υπάρχει και στα…ούρα) έχουν προταθεί κατά καιρούς από ειδικούς και μη για την ανακούφιση των θυμάτων της τσούχτρας.

Τώρα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τις πιο απλές και αποτελεσματικές μεθόδους για να μειωθεί ο έντονος πόνος από το τσίμπημα της τσούχτρας. Ζεστό νερό και λιδοκαΐνη είναι αυτά που προτείνουν οι ερευνητές. Διαβάστε για τις ελληνικές τσούχτρες εδώ.

Λιδοκαΐνη στο δηλητήριο της τσούχτρας

Αφού μελέτησαν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του πόνου από το τσίμπημα της τσούχτρας οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο είναι οι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί τρόποι να μειωθεί ο πόνος. Ο ένας είναι να ρίξει κάποιος πάνω στο σημείο που πονάει ζεστό νερό και ο άλλος να τοποθετήσει εκεί κάποια κρέμα που περιέχει λιδοκαΐνη η οποία θα μουδιάσει την περιοχή.

Οι τσούχτρες κάθε φορά που τσιμπάνε εμφυτεύουν στο δέρμα του θύματος μικροσκοπικούς σάκους γεμάτους δηλητήριο που ονομάζονται νηματοκύστες και συνεχίζουν να χύνουν το δηλητήριο τους για πολύ ώρα μετά το τσίμπημα.

«Η λιδοκαΐνη ενεργεί ως τοπικό αναισθητικό και όπως φαίνεται αναστέλλει την περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τις νηματοκύστες μετά το αρχικό τσίμπημα. Το ζεστό νερό έχει ανάλογη δράση απενεργοποιώντας το δηλητήριο» αναφέρει ο Νίκολας Γουόρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Emergency Medicine.

Δείτε επίσης