Η άσκηση “ασπίδα” για τον καρκίνο του μαστού

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Μιάμιση ώρα φυσικής δραστηριότητας την ημέρα – στην οποία περιλαμβάνεται από το περπάτημα ως τις δουλειές του νοικοκυριού – μπορεί να κρατήσει μακριά τον καρκίνο του μαστού μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισής του ως και κατά 30%. Η ένταση της άσκησης δεν φάνηκε να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Ο καθοριστικός παράγοντας εντοπίστηκε στη διάρκεια: ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά με 10 και πλέον ώρες φυσικής δρστηριότητας την εβδομάδα.

Οι αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού λιπώδους ιστού (παχυσαρκία) ο οποίος είναι γνωστό ότι αποτελεί αιτία πυροδότησης των όγκων.

Τζόγκινγκ αλλά και δουλειές του νοικοκυριού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας συνέκριναν τον τρόπο ζωής 3.059 γυναικών ηλικίας 20 έως 98 ετών, εκ των οποίων οι 1.504 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Κάθε εθελόντρια κατέγραψε τις ώρες φυσικής δραστηριότητάς της ανά εβδομάδα – στις δραστηριότητες περιλαμβάνονταν το περπάτημα, οι δουλειές του νοικοκυριού το ποδήλατο και το τζόγκινγκ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελόντριες που επιδίδονταν σε φυσική δραστηριότητα επί 10 ως 19 ώρες την εβδομάδα είχαν έως και περίπου κατά το ένα τρίτο μειωμένες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Παράλληλα ωστόσο είδαν ότι τα οφέλη αυτά εξανεμίζονταν στην περίπτωση που οι γυναίκες έπαιρναν βάρος – για τον λόγο αυτόν υποπτεύονται ότι η άσκηση επενεργεί εμποδίζοντας την αύξηση του λιπώδους ιστού ο οποίος ενθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Η ήπια άσκηση αρκεί

Το γενικό συμπέρασμα των ειδικών φαίνεται να είναι πάντως ότι με έναν «λογικό» βαθμό ήπιας δραστηριότητας – 90 λεπτά την ημέρα – μια γυναίκα μπορεί να προστατευθεί σημαντικά από τον καρκίνο του μαστού.

«Το μήνυμα από τα ευρήματά μας είναι ότι δεν είναι απαραίτητο η άσκηση να είναι έντονη. Δεν χρειάζεται να γίνετε μαραθωνοδρόμος ή να τρέχετε στον διάδρομο κάθε μέρα» τόνισε η Λόρεν Μακ Κάλοου, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cancer». «Η δραστηριότητα μπορεί να συνίσταται στο περπάτημα, στο νοικοκυριό ή στο ποδήλατο».

Δείτε επίσης