«Ιστορίες για το Φως» σε Μουσείο Ακρόπολης και «Τεχνόπολις»

Μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ανθρώπου ήταν το ότι διέλυσε το σκοτάδι. Όταν κατάφερε να χειριστεί το φως και να προσθέσει τις ώρες της νύχτας στις δραστηριότητές του. Αυτές οι ιστορίες φωτός που ξεκινάνε από μία φωτιά που τυχαία άναψε από έναν κεραυνό έξω από μία σπηλιά και καταλήγουν στην απλή πίεση ενός διακόπτη στις μέρες μας ξετυλίγονται σαν παραμύθι σε δύο σημαντικούς χώρους της πόλης, το Μουσείο Ακροπόλεως και την «Τεχνόπολις», σχηματίζοντας τη σχέση του ανθρώπου με το φως από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Στο κορυφαίο θεματικό μουσείο της χώρας ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της σήμερα είναι «Ιστορίες για το Φως».

Με οδηγό εκθέματα φανερώνεται στον επισκέπτη η σχέση του αρχαίου ανθρώπου με το φυσικό φως. Η διαδρομή ξεκινά από τους αρχαίους μύθους με τους οποίους ο άνθρωπος προσπάθησε να ερμηνεύσει τον αέναο κύκλο διαδοχής της μέρας με τη νύχτα, ιστορίες για την πίστη του στη δύναμη του ηλιακού φωτός να ρυθμίζει τα ανθρώπινα πράγματα και για τη μετουσίωσή της σε τέχνη.

Συνεχίζει με τις τεχνικές που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να διώξει το σκοτάδι όπως λυχνάρια για την οικία και δάδες για το δρόμο. Αλλά και την ιερή ιδιότητα που έδωσε στο φως με το να καίει σε ιερά και ναούς. Το ταξίδι στο φως ξεκινά από τα άλογα του άρματος του ηλίου από το αέτωμα και τη μετόπη του Παρθενώνα που φανερώνουν τη λατρεία το φωτός από τους αρχαίους Έλληνες. Αλλά και από παραστάσεις νυφικής πομπής με δάδες σε αγγεία. Και καταλήγουν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως λυχνάρια σε πολλά σχήματα και παραλλαγές. Με πιο εντυπωσιακό το χάλκινο λυχνάρι με τη μορφή πολεμικού πλοίου, αφιερωμένο στο «ιερό της Αθηνάς», σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Σε αντίστιξη, η «Τεχνόπολις» παρουσιάζει παράλληλα με πολλά εκθέματα, μια ολοκληρωμένη ιστορία για το φως από την αρχαιότητα έως σήμερα με τίτλο «Μια ιστορία από φως, στο φως: Από το λυχνάρι στο… φωταέριο». Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της και για το αθηναϊκό κοινό αφού πρώτα φιλοξενήθηκε ήδη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τα εκθέματα και τα κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση παρουσιάζονται οι χρηστικές, τεχνολογικές, οικονομικές αλλά και συμβολικές διαστάσεις του τεχνητού φωτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το υλικό της έκθεσης είναι φωτιστικά μέσα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, με έμφαση αφενός στη βυζαντινή περίοδο και αφετέρου στη μεγάλη τομή που σημειώνεται το 19ο αιώνα με την εμφάνιση του φωταερίου και του ηλεκτροφωτισμού.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο εντάσσεται στην προσπάθεια της «Τεχνόπολις» για την ανάδειξη του Βιομηχανικού Πάρκου Αθηνών και αποτελεί τον προάγγελο του Μουσείου Φωταερίου, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στους χώρους της.

 

Δείτε επίσης