Εγκρίθηκε χάπι (λορκασερίνη) κατά της παχυσαρκίας

Τα χάπια κατά της παχυσαρκίας έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν ανασφαλή ωστόσο το  Belviq με δραστική ουσία τη λορκασερίνη, της Arena Pharmaceuticals Inc που είναι σχεδιασμένο για να «μπλοκάρει» τα σήματα της πείνας στον εγκέφαλο κατάφερε και πήρε έγκριση στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο νέο χάπι κατά της παχυσαρκίας που, μέσα σε διάστημα 13 ετών, λαμβάνει το πράσινο φως της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, η έγκριση τέτοιων φαρμάκων αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Κατά το παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει σκευάσματα τα οποία σχετίζονταν με προβλήματα υγείας ή ακόμη και θανάτους.

Κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας, οι ασθενείς που λάμβαναν το εν λόγω χάπι με τη λορκασερίνη έχασαν επιτυχώς το 5% του σωματικού τους βάρους. Παρόλα αυτά, η σήμανση της FDA στη συσκευασία του αδυνατιστικού φαρμάκου αναφέρει ότι η καθημερινή λήψη του θα πρέπει να διακοπεί μετά από την πάροδο 12 εβδομάδων, ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει καταφέρει να χάσει το 5% του σωματικού του βάρους.

“Όπως φαίνεται η άποψη της υπηρεσίας  έχει μετατοπιστεί επισήμως προς την κατεύθυνση που θεωρεί ότι η μη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί κίνδυνο από μόνη της, έτσι προτιθέμεθα να βγάλουμε στην αγορά σκευάσματα για να βοηθήσουμε τον κόσμο να χάσει βάρος – ακόμα και αν αυτό συνοδεύεται από κινδύνους” αναφέρει ο διευθυντής του τομέα βιοτεχνολογίας της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Cowen, Σίμος Σιμεωνίδης.

Το χάπι της Arena έχει λάβει έγκριση για λήψη από ενηλίκους με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) που είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα _ από 30 και πάνω, που κατατάσσονται στην κατηγορία της παχυσαρκίας. Μπορεί ακόμα να ληφθεί από ενηλίκους με ΔΜΣ από 27 και άνω (δηλαδή υπέρβαρους) που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το βάρος τους όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη).

Σύμφωνα με οδηγία της FDA, η παρασκευάστρια εταιρεία οφείλει να προχωρήσει σε έξι μελέτες παρακολούθησης των αποτελεσμάτων από τη λήψη του αδυνατιστικού φαρμάκου όπως επίσης και την καταγραφή του κινδύνου καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δείτε επίσης