Πέθανε ο Νέστορας Μάτσας

Αφήνοντας πίσω του μία πλούσια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, έφυγε χθες από τη ζωή ο δημοσιογράφος, λογοτέχνης και κινηματογραφιστής Νέστορας Μάτσας σε ηλικία 75 χρόνων. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930, ο πατέρας του πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπούδασε στο Παρίσι δημοσιογραφία, θέατρο και κινηματογράφο, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1949 ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία γράφοντας συνολικά 35 βιβλία με πρώτη παρουσία το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Άνθρωποι των Χαμένων Παραδείσων». Υπήρξε από τους πρώτους που κατέγραψε τα έθιμα και τα ήθη της Ελλάδας μέσα από τις εικόνες των 150 λαογραφικών και εθνογραφικών ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε και προβλήθηκαν από τους σταθμούς της κρατικής τηλεόρασης. Επίσης σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο σε μεγάλου μήκους ταινίες. Από αυτές το φιλμ «Οι ρίζες του τόπου μας» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης ταινίες του διακρίθηκαν και στο εξωτερικό, όπως η μικρού μήκους “Η άλλη σιωπή”, που έλαβε τιμητικό δίπλωμα του Φεστιβάλ Καννών το 1970. Ενώ την ίδια διάκριση έλαβαν την επόμενη χρονιά από το Διεθνές Φεστιβάλ Ρώμης τα ντοκιμαντέρ “Το παραμύθι του Θεόφιλου” και “Το τάμα” 1971.

Στην πολύχρονη καριέρα του συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Βραδυνή», «Εστία» και τα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Νέα Εστία».
Τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων. Μεταξύ αυτών: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας, Διεθνή Έπαινο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Μπότση κ.ά. Ηταν αδελφός του ηθοποιού Αρτέμη Μάτσα. «Ο Νέστορας Μάτσας αφήνει πίσω του ένα πολύπλευρο έργο, όχι μόνον ως βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, αλλά και ως ένας από τους πρώτους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τον παραδοσιακό μας πολιτισμό. Οι ταινίες του αποτελούν σήμερα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο προσεγγίζουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την ιστορία της μελέτης του λαϊκού πολιτισμού» σημειώνει στο συλλυπητήριο σημείωμά του ο υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Ο Νέστορας Μάτσας υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής ελληνικής δημοσιογραφίας. Η δράση, η σταδιοδρομία και το λογοτεχνικό του έργο αποτελούν ορόσημο στη λαογραφία και στην εθνογραφία της Ελλάδος» σημειώνεται στην ανακοίνωση του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ.
Η κηδεία του Νέστορα Μάτσα θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Καισαριανής. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στα Παιδικά Χωριά SOS.

Δείτε επίσης