Εμβόλιο σταματά το κάπνισμα

Το πείραμα έγινε σε ποντικούς, όμως οι ερευνητές ελπίζουν ότι ένα «γενετικό εμβόλιο» θα βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν πως το εμβόλιο, που περιέχει εκατομμύρια γονίδια τα οποία δημιουργούν αντισώματα κατά της νικοτίνης, μπορεί να κάνει κάποιον να κόψει το κάπνισμα.

Τα πρώτα τεστ σε ανθρώπους θα γίνουν μέσα σε δύο χρόνια. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης να εμβολιαστούν μαθητές, ώστε να μην αποκτήσουν ποτέ τη συνήθεια του καπνίσματος. Ωστόσο, άλλοι προειδοποιούν πως η τεχνική της γονιδιακής θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε είναι ακόμη πειραματική και αμφισβητούν αν είναι δεοντολογικά αποδεκτό να προχωρήσει κανείς μέχρις αυτού του σημείου για να θεραπεύσει κάτι που είναι συνήθεια μάλλον παρά μια σοβαρή νόσος.

Η γονιδιακή θεραπεία, η χρήση της οποίας εξετάζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, συνήθως περιλαμβάνει μια ένεση με υγιή γονίδια που αντικαθιστούν τα ελαττωματικά, τα οποία προκαλούν τη νόσο. Στην προκειμένη περίπτωση, το εμβόλιο περιέχει γονίδια προγραμματισμένα να δημιουργούν αντισώματα κατά της νικοτίνης. Τα αντισώματα κυνηγούν και καταβροχθίζουν τη νικοτίνη πριν αυτή φτάσει στον εγκέφαλο και δημιουργήσει το αίσθημα της απόλαυσης που βρίσκεται πίσω από τον εθισμό. Θεωρητικά, αν οι καπνιστές δεν αντλούν πλέον απόλαυση από τα τσιγάρα, θα απαλλαγούν ευκολότερα από τη συνήθεια.

Δείτε επίσης