Το ντουέτο «Μητέρες» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Εναλλαγές ρυθμού, κυκλικές κινήσεις, ενέργεια και ευαισθησία από ένα ντουέτο γυναικών συνθέτουν το τοπίο της χορογραφημένης εγκατάστασης υπό τον τίτλο «Μητέρες» που υπογράφει η Ίρις Καραγιάν και η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ, σε συνεργασία με τον μουσικό Νίκο Βελιώτη και τους εικαστικούς καλλιτέχνες Νίκο Παπαδημητρίου και Βασίλη Γεροδήμο και θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260 (Ε), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόκειται για νέα παραγωγή της ομάδας που θέτει ερωτήματα γύρω από τις έννοιες του ηρωισμού και της υπέρβασης.

«Το έργο αφηγείται ιστορίες κατασκευής: δύο γυναίκες παίζουν με το χώρο και επινοούν το έργο κατασκευάζοντας μικροσκοπικούς μηχανισμούς δράσης, μνήμης και δυνατότητας. Με ευτελή αντικείμενα που μετατρέπονται σε πρωτόκολλα κίνησης, χώρου και ήχου, χτίζουν τις δικές τους πόλεις, συστήματα μνήμης και καταγραφής της ιστορίας. Παρατηρούν τις κατασκευές τους από ψηλά, τριγυρνάνε ανάμεσά τους, αποσύρονται και επανέρχονται και γράφουν διαρκώς νέους κώδικες δράσης. Παιδικά παιχνίδια κατασκευών, ή η διαρκής επινόηση νέων τρόπων ενεργοποίησης του ίδιου υλικού», εξηγεί η καλλιτεχνική συνεργάτις της ομάδας ΖΗΤΑ, Μυρτώ Κατσίκη.

Η αναδιαμόρφωση του χώρου μέσω της κίνησης και η χρήση ξύλινων αντικειμένων που συμβάλλουν στο ηχητικό περιβάλλον, ανακαλούν το εύθραυστο οικοδόμημα της σύγχρονης ζωής, ενώ στον πυρήνα αυτής της εξερεύνησης βρίσκεται η υπερβατική φύση του ανθρώπου μαζί με έννοιες όπως η γενναιότητα, η αυτοθυσία και το ψυχικό σθένος.

Η ομάδα χορού ΖΗΤΑ παρουσιάζει έργα από το 2002 στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί με το 1o βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrabkova στο New Europe Festival 2010, για τα έργα «A time to mourn» και «LEG ACY».

Ερμηνεύουν οι: Χαρά Κότσαλη και Ιωάννα Παρασκευοπούλου. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 10 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Δείτε επίσης