Επικίνδυνο το σολάριουμ

Οι επιστήμονες έχουν πολλές φορές απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα σολάριουμ. Μια νέα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι πιστευόταν με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ζητούν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρήση αυτού του είδους των μηχανημάτων μαυρίσματος.

Από τη νέα ανασκόπηση 27 προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος προέκυψε ότι ένας στους 20 καρκίνους στο δέρμα προκαλείται από τη χρήση σολάριουμ.

Για κάποιον που έχει κάνει χρήση σολάριουμ έστω και μια φορά ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος κατά 20% σε σύγκριση με κάποιον άλλον που δεν είχε κάνει ποτέ χρήση. Αν μάλιστα το άτομο είχε κάνει σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος σχεδόν διπλασιαζόταν.

Αίτημα για περιορισμό του σολάριουμ

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το σολάριουμ θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ζητούν να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση του σολάριουμ από τα άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και να μπει «λουκέτο» στα ινστιτούτα που προσφέρουν σολάριουμ και δεν υπόκεινται σε εποπτεία – τέτοιου είδους νόμοι ισχύουν ήδη στην Αυστραλία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η πρόληψη των επιβλαβών επιδράσεων που συνδέονται με τη χρήση σολάριουμ πρέπει να βασιστεί σε πιο αυστηρές δράσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Ματιέ Μπονιόλ από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης στη Γαλλία και προσθέτει ότι αν δεν μειωθεί σημαντικά η χρήση σολάριουμ από τους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους τότε θα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα όπως η πλήρης απαγόρευση χρήσης των σολάριουμ από τον πληθυσμό – τέτοιο μέτρο έχει ήδη ληφθεί από την Εθνική Αρχή για την Επιτήρηση της Υγείας στη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2009.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος παρέχει συχνά πληροφορίες που εξαπατούν τους καταναλωτές. «Η βιομηχανία τεχνητού μαυρίσματος ισχυρίζεται ότι το σολάριουμ είναι ασφαλές, ακόμη και ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία» γράφουν οι ερευνητές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μόνο στην Ευρώπη η χρήση σολάριουμ οδηγεί σε περίπου 3.500 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και σε 800 θανάτους ετησίως.

 

Δείτε επίσης