Σπρέι κυττάρων θεραπεύει πληγές στο δέρμα

Μια αμερικανική εταιρεία με την επωνυμία Healthpoint Biotherapeutics δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σπρέι που ψεκάζει στις πληγές του δέρματος ένα στρώμα δερματικών κυττάρων και πρωτεϊνών, βοηθώντας έτσι στην επούλωση των τραυμάτων, χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση δέρματος από άλλο σημείο του σώματος.  Το νέο σπρέι δοκιμάστηκε σε 228 άτομα με έλκη στα κάτω άκρα τα οποία είναι επώδυνα και διαρκούν επί μήνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δοκιμής που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», πληγές στις οποίες εφαρμόστηκε το σπρέι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες καλύτερης και ταχύτερης επούλωσης σε σύγκριση με άλλες.

Οι πληγές (έλκη) η του δέρματος των κάτω άκρων τα οποία συνήθως προκαλούνται εξαιτίας υψηλής αρτηριακής πίεσης στις φλέβες των ποδιών που καταστρέφουν το δέρμα, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία αφορά τη χρήση επιδέσμων συμπίεσης αλλά οδηγεί σε επούλωση μόνο του 70% των ελκών μετά από έξι μήνες. Άλλες εναλλακτικές αφορούν μεταμόσχευση τμήματος δέρματος το οποίο έχει ληφθεί από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς.

Με χρήση του σπρέι οι ειδικοί ψεκάζουν ένα στρώμα δερματικών κυττάρων δότη καθώς και πρωτεϊνών πήξης του αίματος επάνω στην πληγή (στο έλκος). Όπως έδειξε η δοκιμή, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία με το σπρέι κάθε δύο εβδομάδες εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη βελτίωση. Το μέγεθος της πληγής άρχισε να μειώνεται πολύ γρήγορα μετά την πρώτη εφαρμογή της θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομάδα του σπρέι 7 στους 10 ασθενείς απαλλάχθηκαν από τα έλκη των κάτω άκρων τους μετά από τρεις μήνες σε σύγκριση με ποσοστό της τάξεως του 46% των ασθενών που έλαβαν άλλου είδους θεραπεία.

Κατάργηση των μεταμοσχεύσεων δέρματος

Ο δρ Χέρμπερτ Σλέιντ, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα η οποία ανέπτυξε το σπρέι ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί δυνητικά να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης καθώς και την επούλωση των ελκών του δέρματος των κάτω άκρων καταργώντας την ανάγκη χρήσης μοσχεύματος». Σύμφωνα με τον ειδικό, το γεγονός ότι το νέο σπρέι μπορεί να αντικαταστήσει τα δερματικά μοσχεύματα είναι άκρως σημαντικό: «Καταρχάς ο ασθενής δεν αποκτά νέο τραύμα στο σημείο από το οποίο αφαιρέθηκε το μόσχευμα ενώ παράλληλα το σπρέι μπορεί να είναι διαθέσιμο άμεσα σε αντίθεση με τα μοσχεύματα δέρματος τα οποία χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθούν. Ετσι ο ασθενής γλιτώνει από περαιτέρω ταλαιπωρία και κίνδυνο λοιμώξεων».

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να διεξαγάγουν μεγαλύτερου εύρους μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία εάν το σπρέι αποτελεί μια πρακτική και αποτελεσματική θεραπεία για τα έλκη του δέρματος.

Δείτε επίσης