Περιοδεία «Αμφιτρύωνα»

Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο με ένα κλασικό αριστούργημα, τόσο ρηξικέλευθο όσο και απολαυστικό, τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου. Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Αυγούστου και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, «ταξιδεύει» σε περιοδεία σε Ελλαδα και Κύπρο.

Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον Αμφιτρύωνα του Πλαύτου και μεταπλάθει το μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία. Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του, Σωσία. Όταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ!

Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, ενώ σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και τη δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.

Η ταυτότητατης παράστασης

 

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χάρης Φραγκούλης, Ελένη Ευθυμίου

Διανομή

Αλκμήνη: Αμαλία Μουτούση

Αμφιτρύων: Γιώργος Γάλλος

Δίας: Νίκος Κουρής

Σωσίας: Δημήτρης Ήμελλος

Ερμής: Χρήστος Λούλης

Κλεάνθη: Εύη Σαουλίδου

Νύχτα: Στεφανία Γουλιώτη

Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

  Αναλυτικά η περιοδεία

 ● 10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

● 27 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

● 31 Αυγούστου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων

● 2 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

● 7 Σεπτεμβρίου, Κύπρος

 

Δείτε επίσης