Και η άσκηση με βάρη προλαμβάνει τον διαβήτη

Ως γνωστόν, η συχνή αεροβική άσκηση λειτουργεί προληπτικά ως προς την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Τώρα οι ερευνητές βρήκαν ότι και η άσκηση με βάρη έχει προστατευτική δράση ενάντια στον διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον στους άνδρες.Όπως διαπίστωσαν ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, η συχνή άσκηση με βάρη περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 34% στους άνδρες.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», όπου και δημοσιεύεται η νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 32.000 άνδρες για μια χρονική περίοδο 18 ετών. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου περίπου 2.300 εθελοντές εμφάνισαν τελικά διαβήτη τύπου 2.

Βάσει των ευρημάτων,  30 λεπτά βάρη την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, «ρίχνουν» τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 34% μειώνοντας το “ζάχαρο” στο αίμα. Η λιγότερο συχνή σωματική άσκηση φάνηκε να προσφέρει εξίσου σημαντικά οφέλη: μόλις μια ώρα την εβδομάδα έδειξε να μειώνει κατά 12% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αεροβική άσκηση συν βάρη

Η συχνή αεροβική άσκηση, πάλι, φάνηκε να είναι ακόμη πιο δραστική, περιορίζοντας τον κίνδυνο κατά 50%. Πάντως, ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και προπόνησης με βάρη ήταν εκείνος που έδωσε στους ειδικούς τα καλύτερα αποτελέσματα με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου να κάνει «βουτιά» κατά 59%.

«Πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολία να εκτελούν ή να παραμένουν πιστοί σε ένα πρόγραμμα αεροβικής άσκησης» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Αντερς Γκρόντβεντ.

«Τα νέα αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι η προπόνηση με βάρη, σε έναν μεγάλο βαθμό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση για τα άτομα αυτά» καταλήγει.

Για την ώρα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν κατά πόσο η προπόνηση με βάρη έχει τα ίδια αποτελέσματα και στις γυναίκες.

Δείτε επίσης