Ο ιός HPV μολύνει και χωρίς σεξ

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Archives of Pediatric & Adolescent Medicine», ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) και για την ακρίβεια τα διάφορα στελέχη του που ανήκουν την οικογένεια των ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, μπορούν να μολύνουν κάποιον ακόμη και όταν δεν έχει μεσολαβήσει το σεξ.

Περισσότερα από ένα στα 10 κορίτσια που δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, είναι μολυσμένα με τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού HPV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα ή και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι εξέτασαν 259 κορίτσια και νεαρές γυναίκες, ηλικίας 13 έως 21 ετών, που είχαν απευθυνθεί στο νοσοκομείο για να κάνουν το εμβόλιο εναντίον των ιών HPV.

Όπως διαπίστωσαν, το 11,6% των εφήβων και των νεαρών γυναικών οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, έφεραν τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού, ενώ κάποιες ήταν μολυσμένες με περισσότερα.

Πολλοί ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων, όπως είναι η επιστημονική ονομασία των HPV, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι και συνήθως περνούν από τον ένα άνθρωπο στον άλλο μέσω της ερωτικής επαφής.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να μεταδοθούν και με το «τρίψιμο» των γεννητικών οργάνων ή με την απλή επαφή του χεριού ή του στόματος με τα γεννητικά όργανα – και εικάζουν ότι κάπως έτσι μολύνθηκαν οι εθελόντριες της μελέτης τους.

Εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, από τα 150 και πλέον στελέχη του HPV, τα 40 μεταδίδονται με την ερωτική επαφή.

Τα περισσότερα από αυτά προκαλούν παροδικές λοιμώξεις, που δεν τις αντιλαμβανόμαστε καν. Ορισμένα, όμως, προκαλούν κονδυλώματα και κάποια άλλα προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στην πραγματικότητα, το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τα στελέχη 6 και 11 των ιών HPV, ενώ το περίπου 75% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα στελέχη 16 και 18.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την σύσταση για εμβολιασμό όλων των κοριτσιών, κατά προτίμηση στις ηλικίες 11-12 ετών που λογικά δεν έχουν αρχίσει την ερωτική τους ζωή, εναντίον των ιών HPV.

Υπάρχουν δύο εμβόλια για τους HPV τα οποία είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και στην Ελλάδα, και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια αυτά πρόσφατα έλαβαν διεθνή έγκριση για να γίνονται και στους νεαρούς εφήβους.

Δείτε επίσης