Και τρίτος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ένας ηλικιωμένος από την Πάτρα είναι το τρίτο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.Μέχρι σήμερα, 44 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών. Οι 41 από αυτούς έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που εμφάνισαν. Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει απαγορεύσει την αιμοδοσία σε περιοχές όπου έχει εμφανιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, για να περιορίσει τη μετάδοσή του μέσω των μεταγγίσεων.

Η αιμοληψία απαγορεύεται σε Κύμη- Αλιβέρι Ευβοίας, στη Σάμο, στην Ηρωική Πόλη Νάουσας Ημαθίας και στην Αττική (Παλαιό Φάληρο, ’γιος Δημήτριος, Αργυρούπολη- Ελληνικό, Αλιμος, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Μαρούσι, Χαλάνδρι) και 2ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων (Νέος Κόσμος, Κυνοσάργους, Μετς, Παγκράτι και ’γιος Ιωάννης- Γούβα.

Συνεχίζεται η επέλαση των κουνουπιών

Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν εντοπιστεί συνολικά 44 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – εκ των οποίων τα 4 τα τελευταία δύο 24ωρα.

Το 80% από αυτούς που τσιμπάει μολυσμένο κουνούπι δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα, το 20% των περιπτώσεων παρουσιάζει συμπτώματα που θυμίζουν κοινή γρίπη και το 1% όσων μολύνονται  νοσούν σοβαρά. Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι συμφωνούν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο και ακόμη ένα στην Ξάνθη, περιοχές που μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν στη λίστα των καθαρών του χάρτη της χώρας. Μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από αυτά που καταγράφονται, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός πολεμά τον ιό με αποτέλεσμα να μην ασθενεί βαριά. Εκτιμάται ότι για καθένα επιβεβαιωμένο κρούσμα αντιστοιχούν άλλα 140 ήπια ή χωρίς συμπτώματα κρούσματα.Ειδικότερα και σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, οκτώ στους δέκα που τους τσιμπάει μολυσμένο κουνούπι δεν εκδηλώνουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Με συμπτώματα που θυμίζουν την κοινή γρίπη (π.χ. πυρετός και μυαλγίες) εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο 20% των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην απευθύνονται καν στο γιατρό. Ομως το 1% όσων μολύνονται νοσούν σοβαρά – εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση.

«Οι πληθυσμικές ομάδες που κρίνονται υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά είναι οι ηλικιωμένοι αλλά και ασθενείς που πάσχουν από βαριά νοσήματα. Δηλαδή οι καρκινοπαθείς και όσοι πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες, ανοσοκατασταλμένοι, άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, διαβητικοί (καθώς λόγω της συγκεκριμένης πάθησης πέφτει η άμυνα του οργανισμού) και πολίτες με άλλα χρόνια και βαριά νοσήματα» λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ερώτημα ποια είναι τα σημάδια σοβαρής λοίμωξης που πρέπει να ανησυχήσουν τους πολίτες, απαντά: «Ο υψηλός πυρετός και οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως είναι η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός, η μη καλή επικοινωνία με το περιβάλλον και οι σπασμοί. Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους».Πάντως ο κ. Τσιόδρας εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς το ποσοστό σοβαρών κρουσμάτων παραμένει χαμηλό, ενώ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα τα παιδιά ακόμη και ύστερα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού δεν εμφανίζουν σοβαρές λοιμώξεις. Επιμένει ωστόσο στο ότι τα μέτρα προστασίας είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Μέτρα προστασίας

Η επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος με αντικουνουπική λοσιόν αποτελεί ασπίδα προστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση εντομοαπωθητικών στους εξωτερικούς χώρους ενώ οι σήτες και οι κουνουπιέρες κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των εσωτερικών χώρων.Επιπλέον για τους κήπους και τα μπαλκόνια οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα λιμνάζοντα νερά (π.χ. σε γλάστρες ή στις υδρορρόες) αποτελούν πόλο έλξης για τα κουνούπια, ενώ συστήνεται το πότισμα των λουλουδιών να γίνεται τις πρωινές ώρες.

Δείτε επίσης