Παγώνουν οι άδειες για τα φωτοβολταϊκά

Σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού στα φωτοβολταϊκά προχωρεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η οικονομική ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος, το έλλειμμα του οποίου υπερβαίνει τα 300 εκ. ευρώ.

Το πακέτο μέτρων, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο, περιλαμβάνει αναστολή επ’ αόριστον της διαδικασίας χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά, τη δραστική μείωση, που φθάνει και το 46%, των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας από το σύστημα, αλλά και τη διάθεση του 25% του τέλους υπέρ της ΕΡΤ για την ενίσχυση του λογαριασμού των ΑΠΕ.

Η απόφαση αναστολής προβλέπει ότι δεν θα υποβάλλονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκά, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν δεν εξετάζονται. Συνεχίζεται κανονικά η αδειοδοτική διαδικασία για έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Επίσης εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα έργα που έχουν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Η ισχύς των έργων που δεν υπάγονται στην απόφαση αναστολής υπολογίζεται σε 5.500 MW και υπερκαλύπτουν το στόχο για το 2020.

Δείτε επίσης