Η εμμηνόπαυση μειώνει τη σωματική αντοχή

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause, από την δρ Λίσα Τσενγκ και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργ, όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην φάση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να παρατηρήσουν μια μείωση της ικανότητάς τους να σηκώνουν βάρη, να ανεβαίνουν σκάλες και να εκτελούν άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Δενείναι γνωστό γιατί παρουσιάζονται αυτά τα συμπτώματα της κόπωσης και της αδυναμίας, ωστόσο οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα επιπλέον κιλά και τα συμπτώματα κατάθλιψης ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.

Εξάλλου η σωματική σύσταση της γυναίκας αλλάζει, με αύξηση του λίπους και μείωση της μυϊκής μάζας, μετά την μείωση των οιστρογόνων και της οστικής πυκνότητας. Βέβαια και οι άνδρες χάνουν μυϊκή μάζα και δύναμη καθώς μεγαλώνουν, αλλά η πτώση που καταγράφεται στις γυναίκες εντοπίζεται το διάστημα πέριξ της εμμηνόπαυσης.

Η μελέτη για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι ερευνητές μίλησαν με περισσότερες από 2.200 γυναίκες, 40-50 ετών και διαπίστωσαν ότι τα τρία τέταρτα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών είχε τουλάχιστον μέτριους σωματικούς περιορισμούς είτε στην ικανότητα άσκησης είτε στην επίτευξη των οικοκυρικών. Αντίθετα, μόνο το 10% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών ανέφερε τέτοια συμπτώματα.

Ακόμη και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, το βάρος και τα προβλήματα υγείας (όπως αρθρίτιδα, κατάθλιψη και διαβήτης), η εμμηνόπαυση από μόνη της σχετιζόταν με τριπλάσια αύξηση των σωματικών περιορισμών.

Ας σημειωθεί ότι κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοηθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Η έλλειψη των οιστρογόνων έχει ως συνέπεια την εμφάνιση αμέσων και απώτερων επιπτώσεων.

Το κλιμακτηριακό σύνδρομο αποτελεί την βασικότερη άμεση επίπτωση της εμμηνόπαυσης. Οι εξάψεις είναι το χαρακτηριστικότερο και περισσότερο βασανιστικό σύμπτωμα. Σε πολλές γυναίκες οι εξάψεις διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το ξέσπασμα κλάματος, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις σύνηθες ασχολίες αποτελούν τα βασικότερα ψυχικά ενοχλήματα του κλιμακτηριακού συνδρόμου. Τέλος, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ουρογεννητική ατροφία συνιστούν για πολλές γυναίκες οξύ πρόβλημα, το οποίο συχνά δεν αποκαλύπτεται ή και παραβλέπεται από την ίδια τη γυναίκα.

Δείτε επίσης