Πρεμιέρα στις 26-10-2012 για την «Οδύσσεια»

Ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου από το Εθνικό Θέατρο η προπώληση των εισιτηρίων της παράστασης-γεγονός, της «Οδύσσειας», σε σκηνοθεσία ενός καλλιτέχνη που διαμορφώνει το ύφος της εποχής μας, του Ρόμπερτ Γουίλσον. Η πρεμιέρα του έργου –που υλοποιείται σε συμπαραγωγή με το σημαντικό Piccolo Teatro του Μιλάνου και συμμετέχουν Έλληνες ηθοποιοί– θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στο Εθνικό Θέατρο. Στην ελληνική σκηνή θα παραμείνει μέχρι το Μάρτιο της ερχόμενης χρονιάς με το Νικήτα Τσακίρογλου να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τρεις εβδομάδες στο Piccolo Teatro του Μιλάνου αλλά και σε άλλους προορισμούς του εξωτερικού μεταφέροντας το ελληνικό στίγμα του πολιτισμού στην υφήλιο.

Η ιστορία του Οδυσσέα μέσα από το πρίσμα της δουλειάς του Τεξανού σκηνοθέτη αντανακλά τον πανανθρώπινο πόθο για επιστροφή στην πατρίδα. Σύμφωνα με το έπος ο ομηρικός ήρωας με τους συντρόφους του στην αρχή και μόνος στη συνέχεια θα βρεθεί αντιμέτωπος με δοκιμασίες και εμπόδια σχεδόν ανυπέρβλητα, με τη μανιασμένη θάλασσα, με ναυάγια, με θεούς, ανθρώπους και μυθικά τέρατα. Πολυμήχανος και επινοητικός θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και θα καταφέρει να επιστρέψει στον τόπο του και να ξαναβρεί τη ζωή του. Ο Ρόμπερτ Γουίλσον διείσδυσε στα κείμενα με τρόπο, όπως σημειώνεται, «ριζοσπαστικό, φωτίζοντας όλες τις διαστάσεις τους, συνδυάζοντας μύθο και πραγματικότητα και αποκαλύπτοντας απρόσμενες πλευρές τους». Και εντέλει ο Αμερικανός σκηνοθέτης εικονοποιεί «με απαράμιλλο τρόπο το μοναδικό αυτό έπος σε μια συνεχή ροή σκηνών και μαγικών εικόνων μύθου, πραγματικότητας και ιστορίας. Κίνηση, ήχος και φως δομούν τη διάσημη αισθητική του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη».

Το κείμενο είναι της Simon Armitage, η μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Ο Μπομπ Γουίλσον υπογράφει ακόμα το σχεδιασμό σκηνικού και φωτισμών. Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη, βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Τσαγκάρη, βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σύρμα. Τον Οδυσσέα ερμηνεύουν οι Νικήτας Τσακίρογλου και Σταύρος Ζαλμάς. Παίρνουν επίσης μέρος οι: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ζέτα Δούκα, Αποστόλης Τότσικας, Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Μαριάνα Καβαλιεράτου, Κοσμάς Φοντούκης,  Άκης Σακελλαρίου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Γιώργης Τσαμπουράκης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Τζαβάρας, Γιωργής Τσαμπουράκης. Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου.

Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου, τηλ. 210.5288170-171 (Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24 και Πανεπιστημίου 48), με πιστωτική κάρτα στο 2107234567 και στο www.n-t.gr.

Δείτε επίσης