Διαφορετικά χρώματα βλέπουν άνδρες και γυναίκες

Μια μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (CUNY) έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες βλέπουν τα χρώματα διαφορετικά.  Από τα πειράματα των ειδικών φάνηκε ότι οι άνδρες αδυνατούν να αντιληφθούν λεπτές διαφορές στις αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε. Μπορεί η χρωματική απόκλιση να είναι ανεπαίσθητη, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι μάλλον πιο κατάλληλες για επαγγέλματα όπου η επιλογή του χρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική π.χ. του χρωματολόγου σε κομμωτήριο.

Η διαφορά οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα χρώματα ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος. Το πορτοκαλί χρώμα φαντάζει πιο κοκκινωπό στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Το γρασίδι λαμβάνει μια πιο κιτρινωπή απόχρωση στα μάτια των ανδρών, σε σχέση με την ξεκάθαρη πρασινωπή απόχρωση που έχει στα μάτια των γυναικών.

Και πάλι η τεστοστερόνη

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ανδρών και γυναικών να περιγράψουν τα χρώματα φωτεινών λάμψεων που πρόβαλαν μπροστά τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από αχρωματοψία ή άλλα προβλήματα όρασης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πίσω από την αδυναμία των ανδρών να διακρίνουν διαφορετικές αποχρώσεις κρύβεται ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός τους «διαβάζει» τα χρώματα λόγω της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με την άποψή τους, η ανδρική ορμόνη ενδεχομένως να επηρεάζει την επεξεργασία των πληροφοριών που καταγράφουν τα μάτια. «Υποθέτουμε ότι η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία» εξηγεί ο καθηγητής Ίσραελ Αμπράμοβ, που έλαβε μέρος στη μελέτη.

Καλύτεροι οι άνδρες στις κινούμενες εικόνες

Κατά τους επιστήμονες, η όραση δεν αποτελεί τη μόνη αίσθηση που εμφανίζεται πιο δυνατή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Biology of the Sex Differences», όπου και δημοσιεύεται η ενδιαφέρουσα μελέτη, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν καλύτερη ακοή, γεύση και όσφρηση, συγκριτικά με τους άνδρες.

Οι άνδρες ωστόσο φαίνεται ότι υπερέχουν στην ικανότητα εντοπισμού λεπτομερειών σε κινούμενες εικόνες – ένα χαρακτηριστικό το οποίο ενδεχομένως να οδήγησε τους άνδρες προγόνους μας στο κυνήγι ή αναπτύχθηκε κατά την ενασχόληση με αυτό.

Δείτε επίσης