Καλύτερο το σεξ όταν υπάρχει λεκτική επικοινωνία

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι εραστές που συνηθίζουν να μιλούν κατά τη διάρκεια του σεξ αποκομίζουν μεγαλύτερη ικανοποίηση (αναφερόμενοι φυσικά σ’ αυτό που κάνουν και όχι σε κάτι άλλο).  Η ομιλία κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ένα λεπτό θέμα καθώς μια άστοχη κουβέντα μπορεί να τα χαλάσει όλα. «Ακόμα και λίγο αγχωμένος να νιώθει κάποιος όταν μιλήσει κατά τη διάρκεια του σεξ, επηρεάζεται η επικοινωνία με τον ερωτικό σύντροφό του και αυτό έχει συνέπειες στην ερωτική απόλαυση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Μπάμπιν, ειδική σε θέματα επικοινωνίας για θέματα υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλήβελαντ, στο Οχάιο.

Φαίνεται όμως ότι η άνετη συνομιλία κατά την πράξη του σεξ δείχνει ότι το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα είδος επικοινωνίας το οποίο αυξάνει την σεξουαλική απόλαυση. “Ωστόσο η σεξουαλική επικοινωνία είναι από μόνη της  μια δεξιότητα και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλά εκπαιδευμένοι σε αυτήν”, ανέφερε η δρ Μπάμπιν.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για το σεξ αποτελεί σημαντικό θέμα για τους ερευνητές της δημόσιας υγείας, διότι ει μη τι άλλο, εάν δεν μπορεί κάποιος να πει στον σύντροφό του να φορέσει προφυλακτικό, κινδυνεύει να κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Εντούτοις, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσον μπορούμε με άνεση να εκφράσουμε τις προτιμήσεις μας στο κρεβάτι, πρόσθεσε η Μπάμπιν .

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Για να διερευνήσουν το θέμα, η δρ Μπάμπιν και οι συνεργάτες της επιστράτευσαν 207 εθελοντές, οι 88 εκ των οποίων ήταν φοιτητές του πανεπιστημίου τους και οι 119 εθελοντές από το Ίντερνετ. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την σεξουαλική επικοινωνία, την ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή και την λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια του σεξ.

Ρωτήθηκαν, λ.χ., πόσο συμφωνούν με ερωτήματα όπως «αισθάνομαι νευρικός όταν σκέφτομαι πως πρέπει να μιλήσω με τον/την σύντροφό μου για τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης μας» ή «αισθάνομαι άγχος όταν σκέφτομαι πως πρέπει να πω στον/στην σύντροφό μου τι δεν μου αρέσει στη διάρκεια του σεξ».

Οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 29 ετών, απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για την σεξουαλική αυτοεκτίμησή τους – λ.χ. πόσο σίγουροι ένιωθαν για τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι και πως εκτιμούσαν ότι τους έκρινε ο ερωτικός τους σύντροφος στο κρεβάτι.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κοινωνικών & Προσωπικών Σχέσεων» (JSPR), οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως ο δισταγμός στην επικοινωνία για το σεξ μπορεί να καταστρέψει την απόλαυση από το σεξ, με το άγχος να μειώνει τόσο την επικοινωνία στο κρεβάτι όσο και την ικανοποίηση από το σεξ.

Αντιθέτως, η πιο άνετη επικοινωνία και η υψηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση σχετίστηκαν με περισσότερη επικοινωνία στη διάρκεια του σεξ, η οποία με τη σειρά της συσχετίστηκε ξεκάθαρα με μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Η μη λεκτική επικοινωνία φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με την ερωτική ικανοποίηση – ίσως διότι εκλαμβάνεται ως πιο ασφαλής, κατά την δρα Μπάμπιν. «Είναι πιο εύκολο να εκφράσει κάποιος με ένα βογκητό ή με μία κίνηση του σώματός του ότι απολαμβάνει το σεξ, από το να πει “αυτό είναι πολύ καλό, μ’ αρέσει”», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτού του είδους η επικοινωνία παραείναι άμεση για πολλούς ανθρώπους».

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα να επαναλάβουν τη μελέτη τους με παντρεμένα ζευγάρια, ώστε να καταγράψουν τη στάση και των δύο πλευρών απέναντι στο όλο θέμα. Απώτερος στόχος τους είναι να παράσχουν στους θεραπευτές του σεξ νέα όπλα, που θα τους βοηθήσουν να διδάξουν στους ασθενείς τους πως να μιλούν ανοιχτά για το σεξ με τους ερωτικούς συντρόφους τους.

 

Δείτε επίσης