Η όσφρηση διαμορφώνει τη γεύση!

Η όσφρηση διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση. Όπως όμως έχουν ανακαλύψει πρόσφατα οι ερευνητές, δεν «μυρίζουμε» πάντα με τον ίδιο τρόπο. «Εχουμε δυο αισθήσεις της όσφρησης» δήλωσε ένας από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς νευροεπιστήμονες σε αυτόν τον τομέα, ο Μπάρι Σμιθ, ιδρυτής του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Η μια αίσθηση είναι όταν εισπνέουμε αέρα από το περιβάλλον και η άλλη όταν ο αέρας έρχεται από το εσωτερικό του σώματος ανεβαίνοντας τη ρινική οδό και βγαίνοντας προς τα έξω μέσω της μύτης».

Ανάλογα με την κατεύθυνση, όπως εξήγησε ο επιστήμονας, οι οσφρητικές πληροφορίες γίνονται διαφορετικά αντιληπτές από τους υποδοχείς της όσφρησης στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα στο κέντρα του εγκεφάλου. Αυτά άλλοτε μπορεί να ενισχύουν το ευχάριστο συναίσθημα της γεύσης και άλλοτε να το μειώνουν. Κάποιες φορές δε, όπως συμβαίνει με τον καφέ, μπορούν να αντιστρέψουν τις αρχικές εντυπώσεις.

Βρωμερά τυριά και μυρωδάτα ροφήματα

Ενα κατ’ εξοχήν παράδειγμα ευχάριστης αντιστροφής των δυσοίωνων προσδοκιών με βάση τη μυρωδιά είναι εκείνο ορισμένων τυριών, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής «μυρίζουν σαν το αθλητικό παπούτσι ενός εφήβου»  αλλά αν πειστούμε να τα δοκιμάσουμε διαπιστώνουμε ότι είναι γευστικότατα.

Η εμπειρία του καφέ είναι, όπως υπογράμμισε ο Σμιθ, η πιο χαρακτηριστική από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο αρχικός ενθουσιασμός… ξεφουσκώνει στην πράξη. «Δεν απογοητεύεστε πάντα λιγάκι σε σχέση με τη μυρωδιά;» ρώτησε τους συνέδρους. «Ποτέ δεν μπορεί να σας δώσει την ίδια ευχαρίστηση» είπε, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη παράγοντας που «ρίχνει» τη γευστική εμπειρία του καφέ σε σχέση με την οσφρητική είναι το γεγονός ότι το σάλιο μας αλλοιώνει 300 από τα 641 χημικά που περιέχει.

Δύο μόνο πράγματα, όπως έχουν δείξει οι έρευνες του κ. Σμιθ, γίνονται αντιληπτά με την ίδια ευχαρίστηση, με όποιον τρόπο και αν τα «μυρίζουμε»: η λεβάντα και η σοκολάτα.

Δείτε επίσης