Μεταλλαγμένο καλαμπόκι προκάλεσε καρκινικούς όγκους σε ποντίκια

Μια μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καν στη Γαλλία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Food and Chemical Toxicology» έδειξε ότι αρουραίοι οι οποίοι τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ώστε να είναι ανθεκτικό σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο εμφάνισαν τεράστιους καρκινικούς όγκους καθώς και άλλες σοβαρές οργανικές βλάβες.

Από τη μελέτη που είναι η πρώτη κατά την οποία αρουραίοι που κατανάλωναν γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους (περί τα δύο χρόνια), προέκυψε ότι τα ζώα παρουσίασαν σε πολύ αυξημένη συχνότητα καρκίνο στον μαστό, αλλά και σοβαρές βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων βασίζονταν σε παρακολούθηση αρουραίων που δεν διαρκούσε περισσότερες από 90 ημέρες.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι στη νέα μελέτη, η πλειονότητα των 200 ζώων που χρησιμοποιήθηκαν παρουσίασε καρκίνο μετά τους 18 μήνες, γεγονός που κατά τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καν μαρτυρεί ότι οι έρευνες που είχαν διεξαχθεί ως τώρα δεν διαρκούσαν ικανό διάστημα ώστε να δείξουν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκαλούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Το καλαμπόκι που κατανάλωσαν τα πειραματόζωα είχε τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικό στη γλυφοσάτη, τη βασική χημική ουσία στο φυτοφάρμακο Roundup που παρασκευάζεται από τον κολοσσό της βιοτεχνολογίας Monsanto.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Στο πλαίσιο των δοκιμών διερευνήθηκαν διαφορετικά σενάρια – μια ομάδα αρουραίων κατανάλωσε το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, μια δεύτερη κατανάλωνε το ίδιο καλαμπόκι που είχε ραντιστεί με Roundup, μια τρίτη ομάδα λάμβανε Roundup το οποίο υπήρχε σε μικρές ποσότητες στο νερό, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μια τέταρτη ομάδα ελέγχου η οποία ακολουθούσε «καθαρή» διατροφή απαλλαγμένη από γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι αλλά και από το φυτοφάρμακο.

Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης ήταν:

*Ποσοστό της τάξεως του 50%-80% των θηλυκών αρουραίων εμφάνισε μεγάλους καρκινικούς όγκους από την αρχή του 24ου μήνα της δοκιμής – παρουσιάστηκαν ως και τρεις όγκοι σε κάθε ζώο. Την ίδια στιγμή μόνο το 30% των ζώων της ομάδας ελέγχου ανέπτυξε όγκους.

*Ποσοστό που άγγιζε το 70% των θηλυκών που είχαν καταναλώσει το γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι πέθανε πρόωρα σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό μόλις 20% στην ομάδα ελέγχου. Στα αρσενικά το 50% που κατανάλωσε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι πέθανε πρόωρα σε σύγκριση με το 30% στην ομάδα ελέγχου.

*Οι καρκινικοί όγκοι τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά που κατανάλωναν γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι ήταν δύο ως τρεις φορές μεγαλύτεροι από εκείνους της ομάδας ελέγχου

*Οι μεγάλοι καρκινικοί όγκοι εμφανίστηκαν στα θηλυκά επτά μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με 14 μήνες στην ομάδα ελέγχου. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι όγκοι αυτοί παρότι δεν έδωσαν μεταστάσεις, ήταν τόσο μεγάλοι ώστε καθιστούσαν δύσκολη την αναπνοή των ζώων ενώ παράλληλα προκαλούσαν και σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

*Τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά παρουσιάστηκε σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

 

Ως «πολύ σημαντικά» χαρακτήρισε τα ευρήματα ο δρ Μάικλ Αντωνίου, μοριακός βιολόγος στο Κing’s College του Λονδίνου ο οποίος είχε τον ρόλο συμβούλου στη μελέτη. «Το λιγότερο που δείχνει αυτή η μελέτη είναι ότι κατά πρώτον χρειάζεται να μελετούμε την επίδραση όλων των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σε μελέτες πιο μακροχρόνιες και κατά δεύτερον ότι όταν διερευνούμε την τοξικότητα των φυτοφαρμάκων είναι απαραίτητο να μελετούμε ολόκληρο το προϊόν που χρησιμοποιείται στη γεωργία και όχι μόνο κάποιο δραστικό συστατικό του». Η τελευταία αυτή παρατήρηση αφορά προηγούμενες μελέτες στις οποίες εξεταζόταν η επίδραση αποκλειστικώς της γλυφοσάτης και όχι ολόκληρου του φυτοφαρμάκου Roundup.

Αντιδράσεις

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα νέα ευρήματα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις άλλων επιστημόνων οι οποίοι τόνισαν πως υπήρχαν σοβαρά κενά στις στατιστικές μεθόδους που χρησιμοποίησε η ομάδα ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκε λάθος τύπος πειραματοζώων. Οι σκεπτικιστές ανέφεραν ότι οι αλμπίνοι αρουραίοι Sprague-Dawley που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρκίνους, κυρίως στους μαστούς, όπως φάνηκε και από τη γαλλική μελέτη. Προσέθεσαν επίσης ότι ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 20 αρουραίοι, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Συγχρόνως οι αντιδρώντες υπογράμμισαν ότι οι εικόνες που «έντυναν» τη μελέτη και στις οποίες φαίνονται αρουραίοι με τεράστιους καρκινικούς όγκους, δημιουργούν λανθασμένη συγκινησιακή φόρτιση. «Το πιο επιβλητικό σημείο της μελέτης είναι αυτές οι εικόνες των καρκινικών όγκων» ανέφερε ο καθηγητής Μόρις Μολόνεϊ από το Ινστιτούτο Rothamsted Research στο οποίο διεξάγονται πολλές βρετανικές μελέτες για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και προσέθεσε: «Οι εικόνες αυτές δίνουν την εντύπωση ότι τέτοιου είδους ογκογένεση δεν συμβαίνει στα ζώα της ομάδας ελέγχου. Θα εκπλησσόμουν εάν δεν εμφανίζονταν καρκίνοι και σε αυτήν την ομάδα. Αφού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν, έπρεπε να υπάρχει εικόνα των όγκων και της ομάδας ελέγχου, ώστε να μπορούμε να δούμε εάν υπάρχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των καρκίνων στις δύο ομάδες».

 

Δείτε επίσης