Έξαρση λοιμωδών νοσημάτων εξαιτίας πορνείας και μεταναστών

Αύξηση λοιμωδών νοσημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας διαπιστώνει έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που επικεντρώθηκε σε περιοχές της πρωτεύουσας που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες και καταγράφει επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν εκριζωθεί, νεοεμφανιζόμενα νοσήματα και ραγδαία εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων (HIV, ηπατίτιδα B και C, ελονοσία, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων, δερματικά νοσήματα, όπως ψώρα και φθειρίαση), καθώς και κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι οι αναλύσεις έδειξαν πως ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή. Οι νέες μολύνσεις από τον ιό αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ παρατηρείται αύξηση 24,6% νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα. Το 12,9% των ατόμων με HIV στη χώρα μας αφορά μετανάστες.

Καταγράφηκαν αυξήσεις στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, έξαρση σε λοιμώδη, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί, όπως η πολιομυελίτιδα, καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων. Τα ποσοστά αυτά αποδίδονται τόσο στην αύξηση της ανδρικής και γυναικείας πορνείας όσο και στην τεράστια εισροή αλλοδαπών χωρίς εμβολιαστική κάλυψη.

Στα σχετικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι λιγότερες από 1.000 γυναίκες στην Ελλάδα είναι αυτές που απασχολούνται νομίμως ως ιερόδουλες και περίπου 20.000 γυναίκες, οι περισσότερες ξένης προέλευσης, ασχολούνται με την παράνομη πορνεία.

Δείτε επίσης