Η διατροφή επηρεάζει το IQ των παιδιών;

Τα παιδιά που τρώνε συχνά το λεγόμενο “πλαστικό φαγητό” των φαστφουντάδικω, δηλαδή χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητό έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) απ’ ό,τι εκείνα που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Λονδίνο. Βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε τι προκαλεί ποιό. Το πρόχειρο φαγητό προκαλεί τη μειωμένη ευφυία των παιδιών ή  το πρόχειρο φαγητό είναι μια απόφαση που παίρνει μια οικογένεια μειωμένης ευφυίας, κάτι που αντανακλάται και στα παιδιά; 

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Γκόλντσμιθς, εξέτασαν τις περιπτώσεις 4.000 παιδιών από τη Σκοτία ηλικίας 3-5 ετών σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες – πόσο συχνά δηλαδή έτρωγαν έτοιμο ή σπιτικό φαγητό.  Παρατήρησαν ότι οι γονείς με υψηλότερο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο έτειναν να παρέχουν συχνότερα στα παιδιά τους γεύματα μαγειρεμένα με φρέσκα υλικά και συμπέραναν ότι αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους. Αντιθέτως, τα παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου φάνηκε να καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό κι αυτό δεν προήγαγε το IQ των παιδιών.

Τροφή και εγκέφαλος

 

«Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυτό είναι κοινή λογική» εξηγεί η δρ Σόφι Φον Στουμ από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου. «Προηγούμενες μελέτες ωστόσο, εξέταζαν μόνο την επίδραση συγκεκριμένων ομάδων τροφών στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών αντί να λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους τύπους γευμάτων»  προσθέτει. Σύμφωνα με την ειδικό, οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές μεταξύ των οικογενειών φάνηκε να συνδέονται άμεσα με την επιλογή γευμάτων για τα παιδιά.

«Σε λιγότερο προνομιούχες οικογένειες οι γονείς συχνά έχουν λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για την προετοιμασία ενός μαγειρεμένου γεύματος για τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν χαμηλότερα αποτελέσματα σε τεστ μέτρησης του δείκτη νοημοσύνης τους και πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο». «Τα σχολεία από την πλευρά τους θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να φέρουν τη διατροφή των παιδιών αυτών σε μια ισορροπία, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες» λέει η δρ Φον Στουμ.

Βέβαια δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το αν το χαμηλότερο IQ των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικό-οικονομικού οφείλεται στη διατροφή ή σε κάτι άλλο που έχει σχέση με την οικογένεια.

Κακή και η ζάχαρη

Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας είχε δείξει ότι ενώ η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων ενίσχυε τη νοημοσύνη, τα παιδιά μέχρι τριών ετών που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη ηλικία χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology & Community Health» το 2010, τα παιδιά που καταναλώνουν γρήγορο φαγητό όπως π.χ. πίτσες, πατατάκια και μπισκότα, πριν από την ηλικία των τριών ετών, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία να έχουν χαμηλότερο IQ από ό,τι παιδιά που τρώνε σπιτικό φαγητό πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά.

Δείτε επίσης