Πιο ελκυστικοί οι άντρες που κοκκινίζουν!

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων St Andrews, Nottingham και Durham, οι άντρες που κοκκινίζουν ελαφρά στο πρόσωπο, κάτι σαν τον Μπραντ Πιτ δηλαδή, είναι πιο ελκυστικοί στις γυναίκες.  Όπως έδειξε η μελέτη, οι γυναίκες αντί να θέλουν τους συντρόφους τους χλωμούς, τους προτιμούν αναψοκοκκινισμένους και λαμπερούς.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 45 γυναίκες να επεξεργαστούν ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες 21 νεαρών ανδρών για να τους κάνουν πιο ελκυστικούς.Ο ι γυναίκες μπορούσαν να προσθέσουν στα πρόσωπα κιτρινωπές ή κοκκινωπές χροιές, αλλά αυτό που όλες επέλεξαν ήταν να κάνουν πιο κοκκινωπό το πρόσωπό τους.

Η κίνηση αυτή ενδεχομένως οφείλεται στο ότι τα ροδαλά μάγουλα αποτελούν ένδειξη καλής κυκλοφορίας του αίματος και πιθανώς εκλαμβάνονται από τις γυναίκες ως ένδειξη καλής υγείας, εικάζουν οι ερευνητές. Από ιατρικής πλευράς, όμως, τα κόκκινα μάγουλα είναι πιο συχνά στους άντρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσιεύουν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behaviour».

Επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να ζητήσουν από τις εθελόντριες να πάρουν τις αρχικές φωτογραφίες και να τις επεξεργαστούν εκ νέου, φροντίζοντας αυτή τη φορά να κάνουν τους άντρες να δείχνουν πιο αρρενωποί. Και αυτή τη φορά οι γυναίκες επέλεξαν το κόκκινο χρώμα, προσδίδοντας όμως ακόμα πιο έντονη κοκκινωπή χροιά στο δέρμα των ανδρών.

Αλλά όχι να κοκκινίζουν πολύ

Η προσθήκη του κόκκινου χρώματος, πάντως, είχε και τα όριά της. Σε σχετικές συζητήσεις με τους ερευνητές, οι εθελόντριες είπαν ότι το πολύ κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο των ανδρών σχετίζεται με την επιθετικότητα – και αυτό δεν τους αρέσει διόλου.

«Τα ευρήματά μας συνδυαστικά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι το κοκκίνισμα στο δέρμα του προσώπου αυξάνει την εικόνα της κυριαρχίας, της ελκυστικότητας ή/και της επιθετικότητας ενός άνδρα στα μάτια μιας γυναίκας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Ίαν Πέρετ, καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης του St Andrews.

«Ανάλογες ενδείξεις από το χρώμα παίρνουν και πολλά άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου», πρόσθεσε. «Το φωτεινό κίτρινο φτέρωμα, λ.χ., που έχουν πολλά αρσενικά πτηνά, θεωρείται ένδειξη για το πόσο υγιή είναι – και το χρησιμοποιούν για να προσελκύουν τα θηλυκά».

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως και στους ανθρώπους ισχύει κάτι ανάλογο».

Δείτε επίσης