Φάρμακο προλαμβάνει βλάβες λόγω εγκεφαλικού

Ένα πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται ΝΑ-1 προλαμβάνει τις βλάβες του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το φάρμακο δοκιμάζεται από γιατρούς στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στη πρώτη φάση των δοκιμών, το φάρμακο αποδείχθηκε ασφαλές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Lancet Neurology». Συγχρόνως, από τη δοκιμή που περιελάμβανε 185 άτομα σε 14 νοσοκομεία των ΗΠΑ και του Καναδά προέκυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφάνισαν λιγότερες περιοχές κατεστραμμένου εγκεφαλικού ιστού.

Σημειώνεται ότι προηγούμενα πειράματα του φαρμάκου σε άλλα πρωτεύοντα είδη είχαν δείξει ότι το ΝΑ-1 απέτρεπε τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων όταν αυτά στερούνταν οξυγόνου εξαιτίας του ισχαιμικού επεισοδίου.

Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη δοκιμή υπεβλήθησαν σε επέμβαση για την «επιδιόρθωση» ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο – δηλαδή ενός αιμοφόρου αγγείου το οποίο εμφανίζει αδυναμία σε κάποιο σημείο του τοιχώματός του και υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ρήξη. Τα άτομα με ανεύρυσμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Στο πλαίσιο της δοκιμής οι 92 από τους συμμετέχοντες έλαβαν το ΝΑ-1 σε ενέσιμη μορφή ενώ άλλοι 93 έλαβαν απλώς αλατούχο διάλυμα.

Ασφαλής η θεραπεία

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η θεραπεία αποδείχθηκε ασφαλής – μόνο δύο ασθενείς παρουσίασαν ήπιες παρενέργειες. Συγχρόνως απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι στους εθελοντές που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν λιγότερες βλάβες στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί αναφέρουν στη μελέτη τους ότι «τα μέχρι στιγμής στοιχεία μαρτυρούν πως είναι εφικτή η προστασία του εγκεφάλου με λήψη του φαρμάκου». Συμπληρώνουν πάντως ότι απαιτούνται τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί εάν η επίδραση του φαρμάκου είναι σταθερή και μακροπρόθεσμη.

Υπογραμμίζεται ότι προηγούμενες δοκιμές φαρμάκων που είχαν ως στόχο να αποτελέσουν «ασπίδα» για τον εγκέφαλο ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια στέφθηκαν με… αποτυχία. Ετσι η νέα εξέλιξη θεωρείται σημαντική καθώς αναζητούνται επειγόντως αποτελεσματικές θεραπείες ενάντια στα εγκεφαλικά.

Δείτε επίσης