Τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος στον ύπνο

Μια μελέτη, που διεξήχθη σε 2.000 ζευγάρια για λογαριασμό της αλυσίδας ξενοδοχείων Travelodge, αποκαλύπτει ότι η στάση του ύπνου των ζευγαριών που κοιμούνται μαζί  εμπίπτουν τις περισσότερες στον κανόνα μακριά κι αγαπημένοι.

«Η γλώσσα του σώματος δεν είναι προσποιητή στη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τις σχέσεις», σχολιάζει η Κορίν Σουϊτ, ψυχολόγος σχέσεων από το Λονδίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο ρομαντισμός έχει πλέον χαθεί από τα υπνοδωμάτια.

Ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν αντέχουν να τους αγγίζει ο/η σύντροφός τους όταν κοιμούνται. Επιπλέον, για να κοιμηθούν καλά, περισσότεροι από τους μισούς (το 54%) γυρνούν την πλάτη στο έτερο τους. Το φιλί για καληνύχτα έχουν ξεχάσει οι οκτώ στους 10. Ούτε το «σ’ αγαπώ» υπάρχει στην ατζέντα του 90% των σύγχρονων ζευγαριών.

Επιπλέον, ένα στα τέσσερα ζευγάρια ηλικίας 35 έως 44 ετών κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, ενώ απ’ όσα κοιμούνται μαζί το 25% τσακώνονται κατ’ επανάληψιν στο κρεβάτι επειδή ο ένας ενοχλεί τον άλλο στη διάρκεια του ύπνου.

Οι άντρες αποδείχθηκαν πιο τρυφεροί από τις γυναίκες, καθώς το 67% είπαν ότι θα ήθελαν περισσότερη αγκαλιά και οι τρεις στους 10 είπαν ότι ενοχλούνται που η σύντροφός τους δεν τους αγκαλιάζει στο κρεβάτι.

Αντίθετα οι γυναίκες θέλουν λιγότερες αγκαλιές από τους άνδρες παρότι θα νόμιζε κανείς ότι αυτές είναι που θέλουν μεγαλύτερη τρυφερότητα πριν από τον ύπνο.

Ύπνος και γλώσσα του σώματος

Η Κορίν Σουϊτ που έχει ειδικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις αποκωδικοποιεί τη γλώσσα του σώματος στον ύπνο και το τι σημαίνουν οι διάφορες στάσεις ύπνου:

* Πλάτη με πλάτη, δίχως επαφή. Η στάση που δήλωσε ότι προτιμά το 33% των ερωτηθέντων ζευγαριών. Τα ζευγάρια αυτά αισθάνονται συνδεδεμένα αλλά αρκετά ανεξάρτητα, ώστε να κοιμούνται ξεχωριστά. Έχουν συνηθίσει και αποδέχονται ο ένας τις συνήθειες ύπνου του άλλου.

* Πλάτη με πλάτη, με επαφή. Η προτιμώμενη στάση για το 21% των εθελοντών. Τα ζευγάρια αυτά είναι άνετα, στενά συνδεδεμένα και χαλαρά μεταξύ τους. Η στάση αυτή είναι δημοφιλής και στις νέες σχέσεις.

* Γυναίκα με γυρισμένη την πλάτη στον άντρα. Στάση που επιλέγει το 15% των ζευγαριών. Είναι παραδοσιακή στάση, στην οποία ο άντρας έχει τον κυρίαρχο ρόλο και «προστατεύει» την γυναίκα του. Συνήθως υιοθετείται στα πρώτα χρόνια της συμβίωσης και υποδηλώνει ισχυρή σεξουαλικότητα και αίσθημα ασφάλειας στη σχέση.

* Άντρας με γυρισμένη την πλάτη στην γυναίκα. Προτιμώμενη στάση για το 6% των εθελοντών. Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται, η γυναίκα κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο και «προστατεύει» τον σύντροφό της.

* Πρόσωπο με πρόσωπο. Προτίμηση για το 8% των εθελοντών. Αντιπροσωπεύει την ανάγκη για επαφή του ενός με τον άλλο και για συζήτηση στο κρεβάτι.

* Πρόσωπο με πρόσωπο, με μπλεγμένα πόδια που «λύνονται» έπειτα από λίγα λεπτά. Δήλωσε πως την προτιμά το 9% των ζευγαριών. Αντιπροσωπεύει την γεμάτη αγάπη ανεξαρτησία και αποτελεί ένδειξη τρυφερότητας και αγάπης, παρότι τα ζευγάρια αργότερα μπορεί να κοιμούνται ανεξάρτητα.

* Πρόσωπο με πρόσωπο, με μπλεγμένα πόδια όλη τη νύχτα. Το 5% των ζευγαριών. Η στάση για τους γεννημένους ρομαντικούς ή τους πρόσφατα ερωτευμένους που δεν αντέχουν ο ένας μακριά απ’ τον άλλο.

* Γυναίκα με το κεφάλι και το χέρι στο στήθος του άντρα. Η αγαπημένη στάση μόλις για το 1% των εθελοντών. Η κλασική ρομαντική στάση ύπνου όλων των κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ. Αντιπροσωπεύει τη νέα ήι αναζωπυρωμένη αγάπη.

* Γυναίκα ανάσκελα, με χέρια και πόδια ανοιχτά, και άντρας σχεδόν εκτός κρεβατιού. Αγαπημένη στάση για το 1% των εθελοντών. Η γυναίκα κυριαρχεί στο κρεβάτι, θέλει το χώρο της και ο άντρας υιοθετεί δευτερεύοντα ρόλο και την αφήνει να κάνει ό,τι θέλει.

* Άντρας ανάσκελα, με χέρια και πόδια ανοιχτά, και γυναίκα σχεδόν εκτός κρεβατιού. Αγαπημένη στάση για το 1% των ζευγαριών. Άρχων του κρεβατιού είναι σε αυτή την περίπτωση ο άντρας και η γυναίκα ευχαρίστως υπακούει.

Δείτε επίσης